Szabályozás

Joe Biden: készen állunk a rock’n’rollra

NRGreport | 2021.03.30. 08:28

Donald Trump "madárirtó módszernek" nevezte, Joe Biden imádja: a Biden-adminisztráció lelkesen bejelentette, hogy a tengeri szélenergia erőteljes növelésére törekszik a keleti part mentén, és 2030-ig megduplázzák az ország tengeri széltermelését. Egyúttal megkezdték a New Jersey partjainál fekvő hatalmas szélerőműpark jóváhagyási folyamatát, amellyel több mint 10 millió otthon számára termelnek majd villamos energiát országszerte.

A cél teljesítése több mint 44.000 közvetlen munkavállaló és emellett még 33.000 közvetett módon értintett munkavállaló számára jelenthet munkahelyet – közölte a Fehér Ház. Ez az erőfeszítés segítene elkerülni azt az évi 78 millió metrikus tonna szén-dioxid-kibocsátást, ami kulcsfontosságú lépés az adminisztráció lassú globális felmelegedés elleni küzdelmében.

Az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Joe Biden úgy véli

"óriási lehetőségünk van előttünk, hogy ne csak a klímaváltozás fenyegetéseivel foglalkozzunk, hanem még arra is legyen mód, hogy több millió jól fizető munkahelyet teremtsünk, amelyek elősegítik Amerika gazdasági fellendülését – mondta Gina McCarthy, klímatanácsadó. "Sehol nincs rá ekkora lehetőség, mint itt, a tengeri szél esetén."

"Készen állunk a rock-and-roll rollra."

Az adminisztráció meglökte az Egyesült Államok kereskedelmi méretű tengeri szélprojektjeit is, többek közt a New Jersey-i parti Ocean Wind projektet.

Az atlanti parti projektek várható jóváhagyása éles fordulatot jelent a Trump-adminisztráció után. Elnökként Donald Trump gyakran csúfolta a szélenergiát, mint az áramtermelés egy kifejezetten drága, „madárirtó módszerét”, és országszerte ellenezte a szélprojekteket.

A mostani lelkesedés ellenére a tengeri szélfejlesztés még mindig gyerekcipőben jár az Egyesült Államokban, messze elmaradva az Európában már elért haladástól. Egy kis szélerőmű a Block-sziget közelében, Rhode Island állam által ellenőrzött vizeken működik, egy másik kis szélerőmű pedig Virginia partjainál.

A fejlesztés alatt álló három nagy projekt mind európai vállalatok vagy leányvállalatok tulajdonában van. A Vineyard Wind egy dán vállalat és a spanyol energiaóriás, az Iberdrola amerikai leányvállalatának közös projektje. Az Ocean Wind és a South Fork vezetését a dán Orsted vállalat vezeti.

Nem mindenki örvend a tengeri szél emelkedésének. A Maine-tól Floridáig tartó halászcsoportok félelmüket fejezték ki, hogy a nagy tengeri szélprojektek miatt az óceán hatalmas hullámai korlátozhatják a fogásaikat.

Az Országos Óceáni és Légköri Adminisztráció (NOAA) egymillió dollárt fog költeni a tengeri szélműveletek halászok és a part menti közösségekre kivetülő hatásainak tanulmányozására.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.