Mobilitás

Kína még idén piacra dobja első hidrogénüzemű terepjáróját

NRGreport | 2021.03.30. 03:14

Míg Elon Musk továbbra is ostobaságnak tartja, addig Kína legnagyobb terepjáró-gyártója, a Great Wall Motor már ebben az évben hidrogénüzemű SUV-kat fog árulni. 

Az 1984-ben alapított kínai autógyár azt tervezi, hogy a jövő évi kínai olimpián már beveti a hidrogénüzemű gépkocsikat – közölte az FTXT Energy Technology, a Great Wall leányvállalatának vezetője azon a sajtótájékoztatón, ahol az autógyártó hidrogén-stratégiáját vázolta fel.

A Great Wall az elmúlt öt évben 2 milliárd jüant (305 millió dollárt) fektetett be a hidrogénnel kapcsolatos technológiák kifejlesztésébe, amelyek a járművek, valamint a tengeri és vasúti közlekedés számára is használhatóak.

Az alapító, Wei Jianjun hozzátette, hogy a Great Wall további 3 milliárd jüant fektet be a következő három évben, és azt tervezi, hogy 2025-re a hidrogénüzemű gépkocsik top 3 értékesítőjének egyike lesz.

"A hidrogénre épülő ipar fejlesztése ugyanolyan gyorsan fog haladni, mint az elektromos járműveké"

mondta Wei.

A Great Wall erőteljesen megnövelte kiadásait annak érdekében, hogy hagyományos autógyárból technológia-vezérelte mobilitási vállalattá váljon. Júliusban mutatták be Smart Coffee márkájukat, amelyet az átmenet „digitális motorjának” tekinthető, magában foglalva az önvezetés, az elektromos rendszerek és az un ’ smart cabin’ megoldásokat.

A vállalat a múlt hónapban közölte, hogy a pekingi Horizon Robotics céggel együttműködve fejleszteni fogják az intelligens vezetési technológiákat, beleértve az önvezető rendszereket is. Nemrég kötöttek megállapodást a BMW Grouppal is, amelynek értelmében ők gyártják majd az elektromos MINI járműveket a kínai piacra.

A Great Walls 2019-ben az orosz piacon is megvetette lábát: megnyitották a Moszkvától 200 kilóméterre délre fekvő gyárat Tulában, és 2020-ban már mintegy 18 000 autót – HAVAL F7 és HAVAL H9 modelleket- értékesítettek az sikeresen az orosz piacon.

Great Wall Motor gyár Tulában

 

Elon Musk, az elektromos járművek úttörője híresen elutasítja a hidrogén-autókat, azokat „észbontóan ostobáságnak” nevezve.

A hónap elején a Tesla Inc. vezérigazgatója visszautasította azokat a nézeteket, amelyek szerint a hidrogén a jövő, és elmondta a kínai közönségnek, hogy ehelyett a nap és a szél híve, helyhez kötött akkumulátor-tárolóval párosítva, és minden közlekedés elektromos lesz – a rakéták kivételével.

"A helyzet az, hogy a hidrogén tisztább, mint a benzin, és nem igényel hatalmas akkumulátort, sem a hozzá tartozó drága lítium- és újrahasznosítási macerát.

Ráadásul az üzemanyag előállítása drága mulatság – mind szén-dioxidban, mind dollárban.

Kína 10 éven belül 1 millió üzemanyagcellás járművet szeretne látni az utakon, ennek elérése érdekében az ország nem rest elkölteni több száz millió jüant arra, hogy megtámogassák az eladásokat, valamint ösztönözzék a kutató és fejlesztői munkákat.

A legnagyobb kínai autógyártó, a SAIC Motor tavaly közölte, hogy 2025-re a kínai hidrogén-járművek piacának 10% -át kívánja megszerezni. A vállalat az elkövetkező öt évben legalább 10 hidrogénmodellel rukkol elő – közölék.

A kialakulóban lévő hidrogén-járművek piacát világszerte olyan vállalatok uralják, mint a Toyota Motor és a kanadai Ballard Power Systems.

Xi Jinping elnök szeptemberben 2030-ig határidőt tűzött ki Kína számára a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének megkezdésére.

Fotó: gwm

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.