Vállalatok

Itt a vége: kiszállt a MET a TIGÁZ-ból

NRGreport | 2021.03.31. 15:53

A MET Csoport lezárta a TIGÁZ földgázelosztó társaságban fennálló 49,57 százalékos közvetett részesedésének eladását az Opus Global Nyrt-nek, valamint a 77 MWp teljesítményű, buzsáki naperőműpark 100 százalékának megvásárlását.

A MET Csoport 2021. március 11-én részvényadásvételi szerződést írt alá az Opus Global Nyrt-vel, amelynek keretében eladta az MS Energy Holding AG-ban meglévő 50 százalékos tulajdonrészét, amely közvetetetten 49,57 százalékos részesedést biztosított a TIGÁZ Zrt-ben. A tranzakció március 31-én zárult a cégcsoport közleménye szerint, míg a Gazdasági Versenyhivatal március 26-án közölte, hogy nem lát kivetnivalót az ügylet kapcsán.

A MET ezzel egyidejűleg egy 77 MWp teljesítményű fotovoltaikus erőműprojekt 100 százalékát vásárolta meg az Opus Global Nyrt-től a magyarországi Buzsák településen. A zöldmezős, immár minden engedéllyel rendelkező naperőműprojekt megvásárlása szintén március 31-én zárult.

A tranzakcióról a MET korábban mint logikus lépés beszélt, Lehőcz Balázs Gábor a MET Asset Management vezérigazgatója pedig úgy nyilatkozott, hogy „ha a jövőbeni irányokban nincs egyetértés, akkor nincs értelme ragaszkodni a partnerséghez; a felek úgy érezhetik, hogy meg van kötve a kezük. Így aztán mindkét fél úgy döntött, hogy tovább lép: az Opus a magyarországi energetikai elosztórendszerek, a MET pedig elsősorban a megújuló energiaforrások felé”.

Az OPUS korábbi közleményében pedig Dzsubák Attila Zsolt, az OPUS GLOBAL Nyrt. vezérigazgatója az akvizíció kapcsán elmondta: „A TIGÁZ az OPUS eszközportfóliójának értékes eleme lesz, amely kiszámítható, stabil bevételt biztosítva, jelentős mértékben járul hozzá cégcsoportunk eredménytermelő képességéhez. A tiszántúli gázhálózat megvásárlása szilárd alapot jelent az OPUS GLOBAL Nyrt. energetikai divíziójának további bővítésére és régiós jelenlétünk erősítésére.”

A MET közleményében ismét emlékeztetett, hogy cégcsoport célja – a megújuló energiaforrások bővítésére vonatkozó stratégia részeként – több mint 500 MWp beépített teljesítménnyel rendelkező megújuló energiaportfólió létrehozása nap- és szélerőművekből 2023-ig Kelet-Közép-Európában.

 

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.