Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

A geotermikus energiatermeléssel évi 21.000 tonna CO2 kibocsátás-csökkenés is elérhető a fővárosban

NRGreport | 2021.04.01. 03:00

Együttműködési megállapodást írt alá a FŐTÁV Nonprofit Zrt. és a jelentős nemzetközi geotermikus energiatermelési és projektfejlesztési portfóliót tulajdonló, izlandi gyökerekkel rendelkező Arctic Green Energy (Arctic) vállalat geotermikus távhőtermelő egységek létesítéséről a fővárosban – olvasható a FŐTÁV közleményében.

A budapesti távhőszolgáltatásban ez az első, nagyobb léptékű (akár 10-20 MWth kapacitású) geotermikus projekt, amely illeszkedik a FŐTÁV nemrégiben elfogadott középtávú üzleti stratégiájához. A most aláírt együttműködési megállapodás a projekt első érdemi szakaszára koncentrál, mely a lehetséges helyszínek feltérképezését, a szükséges engedélyek megszerzését és a teljes műszaki, gazdasági, jogi előkészítést foglalja magában.

Mint arról már mi is beszámoltunk korábban, a 2030-ra vonatkozó európai uniós klímavédelmi célkitűzések szerint az 1990. évi értékhez képest 40%-kal kell csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, a megújuló energia részarányának a bruttó végső energiafelhasználáson belül pedig el kell érnie a 32%-ot. A klímavédelmi célok teljesítésében fontos szerep hárul a távhőszolgáltatói szektorra, nem véletlenül szerepel a tavaly elfogadott nemzeti energiastratégiában a Zöld Távhő Program. Az ebben megfogalmazott célkitűzés alapján a földgáz részarányát a távhőtermelésben 2030-ra a jelenlegi, országosan 70% feletti szintről 50%-ra kell csökkenteni, amelynek egyik lehetséges eszköze a geotermikus energia minél nagyobb mértékű alkalmazása.

A FŐTÁV kiemelt stratégiai célja – összhangban a Zöld Távhő Programmal és Budapest klímavédelmi céljaival – a távhőpiac zöldítése, amelyben – a hulladékalapú hőtermelés arányának növelése mellett – hosszú távon a geotermikus energia alapú kapacitások létesítésének van kulcsszerepe a kedvező fővárosi adottságok kihasználásával. A társaság hosszabb távú célja összesen mintegy 150-200 MWth geotermikus hőtermelő kapacitás létesítése. Egy 20 MWth kapacitással rendelkező létesítmény legalább 300.000-400.000 GJ/év geotermikus hőenergia megtermelését tenné lehetővé, amely 14.000-21.000 tonna/év CO2 kibocsátás-csökkenést, továbbá 20.000-30.000 kg/év helyi légszennyező anyag kibocsátáselmaradását eredményezné. Egy ilyen teljesítményű geotermikus kútpár mintegy tízezer átlagos budapesti háztartás teljes éves távhőigényét képes biztosítani.

 

Címlapkép forrása: Pexels

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.