Innováció

Digitális eszközökkel oldja meg a naperőművek termelési ingadozását a Dunamenti Erőmű

NRGreport | 2021.04.01. 08:43

A MET Csoport és a Dunamenti Erőmű, valamint a Navitasoft együttműködésében most induló K+F projekt keretében a partnerek azt vizsgálják, milyen alternatív lehetőségei vannak a megújuló energiaforrások hasznosításának, illetve hogyan lehet optimálisan automatizált algoritmusok segítségével kiegyenlíteni az időjárásfüggő termelésingadozást.

A létrejövő aggregátori platform megoldást biztosít majd a különböző energetikai eszközökből álló termelési piac rugalmassá tételéhez. A projekt részeként telepítenek egy közel 4 MW-os, kétórás tároló kapacitású akkumulátor-telepet Százhalombattán, a Dunamenti Erőmű területén. A konzorciumi tagok szándéka, hogy a tároló berendezésen szerzett tapasztalataikkal az aggregátori platformot felkészítsék további, alternatív energiahordozókon alapuló villamosenergia-tároló berendezések hatékony befogadására is.

„A megújuló termelés ingadozásainak ideális kiegyenlítési módja, hogy a megtermelt többlet elektromosságot akkumulátorokban tároljuk, amelyekből később könnyen kinyerhető az energia esténként vagy a szélcsendes időszakokban. A termelés ingadozása miatti kihívásra pedig adatalapú, digitális eszközökkel lehet megoldást találni, megfelelve a 21. századi gazdaság karbonsemlegességi elvárásainak” – mondta Horváth Péter, a Dunamenti Erőmű vezérigazgatója.

A naperőművek pontosabb menetrendezését is segítheti az új digitális platform

Az energiaellátásban a pontos menetrendezés iránti szigorú követelmények olyan kihívások elé állítják a jellemzően kisebb méretű, időjárásfüggő megújuló erőmű-tulajdonosokat, beruházókat és üzemeltetőket, amelyek meghaladhatják a reálisan ráfordítható erőforrásaikat. A K+F projektben a felek közösen fejlesztenek aggregátori szoftvermegoldást, amellyel a MET Csoport eszközportfoliójának, valamint harmadik feles eszközöknek a kereskedelmi-üzemviteli optimalizációja válik majd lehetségessé. A fent részletezett problémára kínál megoldást ez a platform, az energiatárolóval és más rugalmas eszközökkel kiegészítve.

„A magyarországi piacon jelenleg nincs olyan dedikált – a digitalizáció és az energiatárolás előnyeit egyszerre alkalmazó – szolgáltatás, amely megújuló termelőknek nyújtana kiegyenlítési szolgáltatást. Az a célunk, hogy a hazai és a regionális árampiacok szereplőinek olyan megoldást fejlesszünk ki a konzorcium projektjének keretein belül, amely képes a heterogén portfoliók széleskörű optimalizációjára” – magyarázta Füzi Ákos, a Navitasoft vezérigazgatója.

Az aggregátor platform működtetését és optimalizációját a Navitasoft által fejlesztendő aggregátori szoftvercsomag végzi. A szoftver célja, hogy a hazai és a regionális árampiacok szereplőinek olyan megoldást nyújtson, amely képes lehet a MET Csoportéhoz hasonló heterogén portfoliók széleskörű optimalizációjára.

A MET Csoport 2019-ben jelentette be a megújuló energiaforrások bővítésére vonatkozó stratégiáját. A vállalatcsoport célja több mint 500 MWp beépített teljesítménnyel rendelkező megújuló energiaportfólió létrehozása nap- és szélerőművekből 2023-ig Kelet-Közép-Európában.

 

 

Címlapkép forrása: MET Csoport/Kabai Solar Park

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.