Rezsi

A lapát nélküli szélerőműveké lehet a jövő

Stuth-Nagy Niki | 2021.04.03. 06:00

Nagyon furcsán néznek ki, de a jövő megoldásai lehetnek a lapát nélküli szélturbinák. A jelenlegi megoldásnak ugyanis van némi környezeti és természeti hátulütője is, ezek mindegyikét ki tudja küszöbölni ez az újítás.

A hagyományos szélturbinák nagyon leegyszerűsítve úgy működnek, hogy a szél meghajtja a lapátjukat, ami megforgatja a generátort, ami ennek következtében áramot termel. Nagyon egyszerű, nagyon zöld módszer, vannak ugyanakkor buktatói. Statisztikai szempontból veszélyesnek mondhatók a környező madárvilágra, főleg úgy, hogy általában sok áll egymás mellett, így a madaraknak külön nehéz navigálni közöttük. A turbinalapátok pedig jellemzően a szerkezetek egyetlen olyan részei, amelyeknek környezettudatos felhasználása, tárolása vagy újrahasználata nem megoldott – ezért is látni a sajtóban olyan híreket, hogy konkrétan elföldelik őket, ha használhatatlanná válnak.

Ezeket a problémákat mind megoldaná egy spanyol startup, a Vortex Bladeless újítása, amely széllapát nélküli turbinákat tervez. Ugyan kicsit furcsán néznek ki, mégis működik: a gyártó úgy írja le a termékét, mint egy örvényindukált rezgéses rezonáns szélgenerátor. A tervezők remélik, hogy lakott területeknek segíthetnek a megoldással, mivel a szélerőmű képes generátorral, napenergiával működni, és rákapcsolható az elektromos hálózatra.

A vortex lapátnélküli turbina ugyan tényleg nagyon furcsán néz ki működés közben, de a hagyományos szélturbinák problémáinak nagy részét megoldaná. A szél itt nem a lapátot hajtja, hanem magát a turbinatestet mozgatja, azt a függőleges hengert, aminek a mozgása elektromossággá alakítható át. A hagyományos épületeknél és más ilyen struktúráknál ez hibaként számolódik fel, hiszen egy nagy épületnél nem jó, ha ide-oda kileng, de a turbinánál kifejezetten előny.

A gyártók egyelőre apró szélerőművekként tekintenek a technológiára, amelyet bármelyik hátsókertben elhelyezhet az ember, ha nem zavarja, ahogy kinéz, és szeretne környezetbarát módon áramot termelni. Persze alapvetően ehhez is szeles hely kell, így valószínűleg nem jó mindenkinek, de a jövőben tökéletes megoldást nyújthat a lakossági szélerőművek piacán.

  Stuth-Nagy Niki
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.