NRGreport
Menü

Elutasították New York város fellebbezését: nem tehetők felelőssé az olajvállalatok a környezetszennyezésért

Szabályozás | NRGreport | 2021-04-03 17:00

A szövetségi fellebbviteli bíróság elutasította New York városának fellebbezését, hogy öt nagy olajipari vállalatot felelősségre vonjon a globális felmelegedés okozta károk kezelésének költségeinek megfizetésében.

A BP Plc, a Chevron Corp, a ConocoPhillips, az Exxon Mobil Corp és a Royal Dutch Shell mellett döntött a manhattani fellebbviteli bíróság, amely szerint az üvegházhatású gázok kibocsátásának szabályozása a szövetségi törvény és a nemzetközi szerződések hatáskörébe tartozik.

Elutasította tehát New York azon erőfeszítéseit, amelyek alapján pert indítottak a társaságok „bevallottan legális” fosszilis tüzelőanyagok előállítása és értékesítése által okozott károk miatt.

"A globális felmelegedés nemzeti jelentőséggel bíró nemzetközi probléma. Ezért az állami jog nem alkalmas ennek kezelésére.”

- írta Richard Sullivan körzeti bíró hárombírói testületnek.

Sullivan hozzátette: bár a Tiszta Levegőről szóló törvény nem foglalkozott az országon kívülről származó kibocsátásokkal, a külpolitikai aggályok és annak kockázata, hogy a bíróságok „a politikai vonatkozású területre tévedhetnek" - lehetetlenné tették a pert.

Nick Paolucci, a New York-i jogi osztály szóvivője elmondta, hogy a város csalódott, mivel nem teheti felelőssé az olajvállalatokat „azokért a környezeti károkért, amelyeket termékeikkel tudatosan okoztak”.

fotó: pixabay

 

NRGreport | Forrás: reuters

NR címlapCímlap

Még több cikk »