Vállalatok

Aggódnak az elemzők, hogy a Romgaz lenne az operátora a Neptun Deep földgázmezőnek

NRGreport | 2021.04.04. 14:26

Kötelező vételi ajánlatot tett a Romgaz román állami gázvállalat az amerikai ExxonMobil olajvállalatnak a Neptun elnevezésű fekete-tengeri földgázmezőben birtokolt 50 százalékos részesedésére – közölte szerdán a román vállalat. Nagy kérdés, hogy ki lesz az operátor.

A Wood, a világ egyik legnagyobb tanácsadó cége már március elején számolt azzal, hogy a Romgaz legfeljebb két hónapon belül ajánlatot tesz az ExxonMobilnak a Neptun Deep 50 százalékos részesedésének megvásárlására.

A Wood elemzője arra is rámutatott, hogy mivel a Romgaznak nincs tapasztalata mélytengeri területeken, ezügyben inkább jobb az OMV-re támaszkodni. Vagyis bár az állami Romgaz nagyobb mértékű bevonása kedvezően hathat a projekt támogatására, azaz, hogy végre meginduljon a termelés, az lenne az előnyösebb, ha a projekt üzemeltetője az OMV lenne.

​Az ExxonMobil 50 százalékos részesedéssel rendelkezik a Neptun projektben, csakúgy, mint az OMV, de jelenleg ők üzemeltetik a blokkot. Az ExxonMobil részesedés átvétele nem jelenti automatikusan azt, hogy a Romgaz lesz az üzemeltető. A két partnernek, a Romgaznak és az OMV-nek meg kell állapodnia ebben a kérdésben.

Virgil Popescu energiaügyi miniszter nemrég adott nyilatkozatában megnyugtatni próbál:

"Érzékelem, hogy van a piacon a Romgaz vezetésével szemben egyfajta félelem. De azt mondom, hogy adjunk egy esélyt a Romgaznak, úgy gondolom, hogy képesek kezelni ezt a projektet "

– mondta a miniszter a fekete-tengeri erőforrásokról szóló online konferencián.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy az OMV sem kifejezetten a tengeri mélyfúrások szakértője, hiszen bár az a Fekete-tengeren négy évtizede jelen van, de ez nem feltétlenül a mélyvízi tudás megszerzését jelenti.

Távozó amerikaiak

Az amerikai ExxonMobil még februárban áruba bocsátotta a részesedését, de már régóta ki akar szállni a beruházásból. Mivel a román hatóságok nem alakítottak ki befektetőbarát feltételeket, a kitermelés folyamatosan késik. A kitermelés elkezdéséről leghamarabb idén lehet szó.

Tavaly novemberben a Romgaz vezérigazgatója már nyíltan jelezte, hogy a román állami vállalat 15-20 százalékos részesedést vásárolna az amerikaiaktól. Ezzel az ajánlattal most végül a felét vásárolják meg.

Az amerikaiak részesedéséért a Romgaz román állami gázvállalat mellett az OMV Petrom és a lengyel PGNIG vállalat is érdeklődött.

A Fekete-tenger romániai Neptun kontinentális talapzatában 42-84 milliárd köbméter közöttire becsült gázmennyiség rejlik, amelynek kitermelésében Magyarország is érdekelt. 2018-ban magyar vállalatok kötötték le a két ország gázhálózatát összekötő román-magyar interkonnektor teljes, évi 4,4 milliárd köbméteres szállítási kapacitását. 

Fotó: economica.net

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.