Vállalatok

Még gazdagabbak lettek az olajmilliárdosok 2021 első negyedévében

NRGreport | 2021.04.05. 04:12

A világ olajmilliárdosai 2021 első negyedévében mintegy nettó 51 milliárd dollár összértékben növelték vagyonukat, köszönhetően az olajárak emelkedésének és a befektetői bizalom visszatérésének.

A világ leggazdagabb embereinek napi rangsorában szereplő amerikai olajmágnás, Harold Hamm nettó vagyona 3,3 milliárd dollárral hízott meg és a Bloomberg Billionaires Index szerint április 2-án már elérte a 8,4 milliárd dollárt.

Harold Hamm (wikipedia)

A Hamm által alapított Continental Resources részvényei 59 százalékos növekedést könyvelhetett el.

A 65 éves Leonid Mikhelson, Oroszország legnagyobb nem állami tulajdonú földgázszolgáltatójának tulajdonosa, 2021-ben 3,8 milliárd dollárral lett gazdagabb, sőt hamarosan akár az első helyet is átveheti az ország leggazdagabbjainak listáján.

"A kikötőkben, commodity termékekben és áramtermelés területén érdekelt indiai milliárdos Gautam Adani nettó vagyona 57,1 milliárd dollárra, vagyis 23,3 milliárd dollárral nőtt az első negyedévben.

– ez volt az eddigi legnagyobb milliárdos vagyon növekedés a világon a Bloomberg Billionaires Index alapján.

Adani Group – Dhamra kikötő (adami.com)

66 százalékot emelkedett félév alatt az olajár

Múlt héten tartott ülésükön az OPEC + tagjai bizalmat fejeztek ki a gazdasági fellendülés iránt, és megállapodtak abban, hogy az elkövetkező hónapokban fokozatosan növelik az kitermelést. Hasonlóan pozitív a JPMorgan és a Goldman Sachs is.

Az olajár 66 százalékot emelkedett az elmúlt hat hónapban. Néhányan azt jósolják, hogy az árak elérhetik a hordónkénti 100 dollárt jövő év végéig.

A magasabb olajár magasabb nyereséget is jelent, növelve a vállalatok részvényeseinek hozamát.

Ennek ellenére a környezetbarát intézkedésekre való fokozott odafigyelés hosszabb távon fenyegetést jelenthet az olajtermelőknek. Biden 2035-ig karbonsemlegessé akarja tenni az Egyesült Államok villamosenergia-hálózatát, míg Kína és az Európai Unió 2050-ig, illetve 2060-ig akar karbonsemleges lenni.

Nem véletlen, hogy számos vállalat rákapcsolt a zöld tervekre.

India vezető infrastruktúra vállalata, az Adani Group, aki két évtizede építi szén-központú birodalmát, most azt tervezi, hogy 2025-re csaknem nyolcszorosára növeli cége megújuló energia kapacitását. Ebben olyan nemzetközi partnerekre is számíthat, mint a Total SE, akivel többek között arra kötöttek nemrég megállapodást, hogy a francia cég 20 százalékos kisebbségi részesedést szerez az Adani Green Groupban.

Gautam Adani (wikipedia)

A Leonid Mikhelson-tulajdonú, LNG-exportőr Novatek vállalat a Gazprom mögött a második legnagyobb gáztermelő Oroszországban. A társaság jamal-félszigeti beruházása keretében 16,5 millió tonnás éves kapacitást épített ki, 2030-ig a terv szerint 70 millió, 2035-ig pedig 80-140 millió tonnára emelnék az éves LNG-export kapacitást, ami már a jelenlegi világelső Katar és Ausztrália vonatkozó adatait is meghaladja.

Leonid Mikhelson (wikipedia)

Dacára az energiabizniszre épülő hatalmas nyereségeknek, a világgazdagság fő motorja azonban továbbra is a technológia marad.

A leggazdagabb vállalkozók ebben az iparágban eddig 87,6 milliárd dollárt értek el idén. Larry Page és Sergey Brin, a Google alapítói, és a 39 éves Su Hua, a Kuaishou Technology kínai videószolgáltató társ-alapító- és vezérigazgatója lettek Adani után az idei legnagyobb gyarapodók a listán.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.