Fenntarthatóság

A bolygó egyik fele sokkal gyorsabban hűl le, mint a másik

Stuth-Nagy Niki | 2021.04.06. 07:00

Nem klímaszempontból, hanem geológiai értelemben a Föld folyamatosan hidegebbé válik – egy friss kutatás most kimutatta, hogy ráadásul nem is egyenlő mértékben hűl a bolygó egyik fele, mint a másik. A vékony óceáni kéreg például kevésbé szigetel, mint a kontinentális.

Míg a Föld időjárási és klímaszempontból felmelegedéssel küzd, úgy a bolygó belseje folyamatosan hidegebbé válik – ez természetes folyamat, és a szakértők régóta tudnak róla. A mélyben a radioaktív elemek bomlásával hő keletkezik, a felszín felé irányuló hőveszteség pedig felülmúlja a mélyben zajló hőtermelést, így a bolygó nagyon lassan, de egyre hűvösebbé válik. Előbb-utóbb a Föld teljesen ki fog hűlni, és a belseje ki fog égni – csakhogy egy friss kutatás szerint ez nem egyenlő időben fog megtörténni mindenhol.

A Geophysical Research Letters tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a két félteke között is lehet érzékelni a különbséget: a bolygó egyik fele stabilabb maradt, míg a másik felén sokkal jobban lehet érzékelni a hőveszteséget, így kimondható, hogy az utóbbi erősebben hűl, mint az előbbi.

Az Oslói Egyetem kutatói tektonikus lemezek mérésén alapuló modellel kutatták a témát, és az elmúlt 400 millió év lemezmozgásait figyelték meg. Egyértelmű volt az eredmény: a bolygó egyik fele gyorsabban adta le a hőt, mint a másik, így hidegebb maradt. A határ valahol a hosszúság 60. fokánál húzódik.

A különbség magyarázata egészen egyszerű: mivel az egyik féltekét jobbára óceán borítja, itt a kéregréteg vékonyabb, és kevésbé szigetel, mint a másik félteke kontinentális rétege. Az egyik félgömböt az elmúlt 400 millió évben túlnyomórészt víz, főként a Csendes-óceán borította. A vizsgált időszakban ez a félteke sokkal inkább hűvösebbé vált a másik, Afrikát, Európát és Ázsiát magába foglaló félgömbnél. Ennek ellenére ez a félteke összességében melegebb, ennek oka az lehet, hogy a térség köpenyének nagy részét egykor a Rodinia nevű szuperkontinens szigetelte.

A szakértők még tovább bontották a számításaikat, és megvizsgálták, hogy a Csendes-óceán területe például megközelítőleg 50 Kelvinnel hűvösebb, mint az afrikai területek, ami nem meglepő – utóbbit évmilliárdokkal ezelőtt is kontinentális réteg, a Pangea borította.

Ez azt jelenti, hogy bár az elmúlt 400 millió évben a Csendes-óceánt magába foglaló félteke gyorsabban hűlt le, még mindig ez a melegebb, viszont könnyen lehet, hogy nem sokáig – kérdés, hogy mikor fogja utolérni a „közelmúltban” felgyorsult hűvösödés a különbséget.

 

  Stuth-Nagy Niki
Címkék
#föld   #geológia  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.