Trading

Csökkenő bevétel, mégis szép profit: az ügyes trading kompenzálta az olaj iránti keresletvisszaesést

NRGreport | 2021.04.07. 05:09

Az energiakereskedő óriásvállalat, a Vitol tavaly 85 milliárd dolláros bevételcsökkenésről számolt be, miközben nyereségét növelte, mert tradingben sikerült ellensúlyozni a COVID-19 járvány olajkeresletre és árakra gyakorolt hatásait. Összességében nincs okuk szomorkodni a commodity cégeknek.

Sok trading vállalat sikeresen tudta kihasználni a 2020-as rendkívüli olajár-ingadozások és tárolási opciók nyújtotta lehetőségeket. Tavaly áprilisban hihetetlen mélységeket is átéltek az olajárak, mielőtt visszakapaszkodtak két évtizedes mélypontról.

A Vitol sajtóközleménye szerint 2020-as árbevétele 140 milliárd dollárra csökkent a 2019-es 225 milliárd dollárról. A vállalat által kereskedett olajmennyiség 7,1 millió hordó / napra esett vissza (bpd), szemben a 2019-es 8 millió bpd-vel, köszönhetően a koronavírus okozta lezárásoknak és keresletvisszaesésnek.

A svájci cég a nettó nyereségét nem hozza nyilvánosságra, de a Bloomberg forrásai szerint ez akár 3 milliárdos profit is lehetett.

A rivális Trafigura olaj- és fémkereskedelmi részlegei rekord nyereséget értek el a 2020 szeptemberével záruló pénzügyi évben, míg a Glencore sales csapatának állításuk szerint a 2020-as év volt a legjobb éve 2008 óta.

A Royal Dutch Shell és a BP szintén erős eredményről számoltak be, amelyek hozzájárultak az upstream veszteségek kompenzálásához.

Nyomás alatt az olajszektor

A politikai döntéshozók és egyes befektetők az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérést szorgalmazzák. A Vitol azt mondja: rendben, ő alkalmazkodik, de a globális olajigény szerintük még nem érte el a csúcsot.

"Továbbra is hisszük, hogy az olaj iránti kereslet még egy évtizedig nem éri el a tetőpontját, ennek ellenére vállalkozásunkat alacsonyabb károsanyag-kibocsátású világ felé kell elmozdítanunk"

– mondta Russell Hardy, a Vitol vezérigazgatója.

A vállalat közölte, hogy növekszik megújuló energiával kapcsolatos portfóliója, és globálisan több mint egymilliárd dollárt fordított zöld projektekre, miközben kiterjesztette cseppfolyósított földgáz (LNG), földgáz, energia- és szén kereskedelmét is.

"Hosszabb távon arra számítunk, hogy az energiaigény elmozdul a folyékony szénhidrogének irányából az áram felé. Úgy számolunk, hogy középtávon növekedni fog az olyan szénhidrogének iránti kereslet, mint az LNG, a földgáz és az LPG ” – mondta.

A cég ebben a negyedévben teszi közzé első ESG (környezeti, társadalmi- és vállalatirányítási) jelentését. A megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos beruházások többségét szél-, napenergia- és biogáz-projektek célozzák, különösen az Egyesült Államokban.

Nagy-Britanniában a Vitol az ipari Humber folyó torkolatának szén-dioxid-mentesítési projektjét vezeti, amely 2020-as évek közepére évente 8 millió tonna szén-dioxidot távolít el.

Fotó: vitol

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.