Fenntarthatóság

Napelemet telepíttetne? – Van, ami az árnál is fontosabb lehet

Major András | 2021.04.07. 03:00

Mindenki tisztában van autója márkájával, de karóránk és elektronikai berendezéseink mellett sokszor ruháink, élelmiszereink márkáját is tudnánk akár álmunkból felkeltve is. Viszont nem feltétlen igaz ez a már meglévő vagy tervezett napelemes rendszer lelkének számító fotovoltaikus modulokra. Ez hamarosan megváltozhat, mivel a gyártó neve a napelemeknél is iránymutatással szolgál a mindinkább felértékelődő minőség szempontjából.

Idén is kiosztották a globális napelemipar egyik legelismertebb és legnevesebb díját, az EuPD Research által odaítélt Kiváló PV márka (Top Brand PV) díjat. A független piackutató és tanácsadó társaság minden évben átfogó felmérést végez (Global PV InstallerMonitor) a globális napenergia-piacok napelemes telepítői körében, ez alapján határozza meg, hogy a megbízhatóság, illetve a termékekbe vetett bizalom szempontjából melyek a legjobb márkák. A tekintélyes elismerés különböző kategóriákban talál gazdára, így a kiváló visszajelzéseket és besorolásokat kapó napelem modul-, inverter- és tárológyártók, valamint nagykereskedelmi vállalatokat is díjazzák.

Az EuPD Research 2010 óta rendszeresen elkészíti a tíz tényező figyelembevételével kialakított értékelést és kiosztja a Kiváló PV márka díjat, amely az egyéb minőségi értékelésekkel együtt egyre nagyobb jelentőségre tesz szert. Az elmúlt évtizedben végbement technológia fejlődés, hatékonyságjavulás és költségcsökkenés nyomán ugyanis nem csupán egy, a fosszilis energiatermeléssel is versenyképes, de egyben erősen versengő szektor is alakult ki, melyben az áron túl a minőség és megbízhatóság szempontjai mind fontosabbá válnak.

"Mivel a napelemes rendszereket legalább 25 éves élettartamra tervezik, kulcsfontosságú, hogy annak alkotórészei – mindenekelőtt a napelem modulok – legalább 25 évig jól teljesítsenek."

Ezért a telepítések további bővülése, valamint a teljesítménynövekedés mellett 2021 egyik legfontosabb trendje a minőségugrás és az erre vonatkozó elvárás erősödése lesz – véli a Q CELLS, amely a napelemgyártók között különleges módon 2021-ben a nyolcadik egymást követő évben is megkapta az EuPD Research Kiváló PV márka díját Európában (ugyanezt a díjat a vállalat Ausztráliában sorozatban hat alkalommal nyerte el). A cég szerint az idei év a fokozódó digitalizáció, a komponensek javuló teljesítménye, a kifinomultabb rendszerek és a versenyképesebb árazás miatt példátlan fejlődést és újabb fordulópontot hozhat a napenergia-szektorban.

Minden időjárási körülményre tesztelve

A minőségi szempont szerepének felértékelődésére kiváló példa a napelemgyártásban is jól csengő német-koreai háttérrel rendelkező vállalat. A társaság kivételes módon akár 25 éves termékgaranciát és 25 éves teljesítménygaranciát ad a termékpalettája zászlóshajójának számító Q.PEAK DUO napelemcsaládra, amivel piacvezető a szektorban. A vállalat által nyújtott garancia abban a tekintetben is egyedülálló a piacon, hogy a feszültség által indukált degradáció (Potential Induced Degradation, PID) mellett kiterjed a részben minőségi problémákból eredő, a hatékonyságot is rontó úgynevezett hot spotokra is, ráadásul minden egyes cella egyedi vonalkódos azonosítóval rendelkezik, így az egész gyártási folyamaton végig követhető az alapanyagok beszerzésétől a szállításig.

Ideális esetben persze nincs szükség a garancia érvényesítésére, és a magas minőséget kínáló napelemgyártók többet is invesztálnak ennek érdekében.

"A Q CELLS minőségellenőrzési és minőségbiztosítási gyakorlata kiemelkedően alapos: paneljeiket Szaúd-Arábia és Alice Springs sivatagaiban, és nedves trópusi, illetve a tengerpartokra jellemző, korrozív sós pára körülmények között is tesztelik, Ausztráliában pedig a James Cook Egyetem Queensland-i laboratóriumában 500 évente egyszer előforduló cikloneseménynek megfelelő igénybevételnek is alávetik őket."

A tapasztalatokat a németországi technológiai és innovációs központban folyó fejlesztéseik, valamint az összes üzemet lefedő német irányítású minőségbiztosítási eljárások kialakítása során is figyelembe veszik.

Mint más iparágakban, a jótállás szempontjából a cég háttere sem mellékes, és már önmagában is egyfajta fedezetet jelenthet. A Q CELLS-t 1999-ben Németországban alapították, majd 2012-ben felvásárolta a Hanwha-csoport nevű dél-koreai konglomerátum. A napjainkban Dél-Korea hetedik legnagyobb konglomerátumának számító Hanwha 1952-ben jött létre, ami azt jelenti, hogy a világ legnagyobb múltú napelemipari cége. 14 éve a Fortune Global 500 listán is szerepel, vagyis a világ egyik legnagyobb vállalata. A napelemgyártás mellett a cégcsoport tevékenysége a vegyipartól és építőipartól a pénzügyi szolgáltatásokon át az űriparig számos területre kiterjed.

Független értékelések segítik a döntést

A vásárlás során érdemes figyelembe venni azt is, hogy a kiváló minőséget jó esetben független hivatalos tesztek is alátámasztják. A Q CELLS – a napelemgyártók közül egyedüliként – 2011 óta folyamatosan és sikeresen részt vesz a nemzetközileg elismert független német minőségtanúsítási hatóság (VDE) tesztelési programjában. 2020-ban pedig ez a társaság lett az első modulgyártó, amely tanúsítást kapott a TÜV Rheinland új minőségellenőrzési programja keretében. A program célja, hogy a legjobb gyártási gyakorlatok új normájának bevezetésével magasabb szintre emelje a modulok minőségét, hozzájárulva a napelemek hatékonyságának és élettartamának növeléséhez. Az új tesztelési rendszer nem csupán az aktuálisan elérhető legkiterjedtebb és legszigorúbb, de az egyetlen olyan tanúsítási eljárás az egész iparágban, amely magában foglalja a termelés független és véletlenszerű helyszíni ellenőrzését, valamint a beszállítók és alapanyagok rendszeres vizsgálatát is. A fejlesztést egyébként az tette szükségessé, hogy bizonyos gyártók moduljainak teljesítménye csökkent a telepítést követően, és egyéb hibajelenségeket tapasztaltak annak ellenére, hogy a termékek megfeleltek a szabványnak számító IEC tanúsítási eljárás kritériumainak.

Q CELLS - napelemgyártó

A termék várható élettartamára és a garancia érvényesíthetőségére nézve a bankképesség (vagy bankolhatóság) is sokat elmond az egyes napelemgyártókról, ezért ugyancsak fontos szempont a vásárlók eligazodásához. Ez jelzi, hogy az adott vállalat mennyire biztonságos pénzügyi szempontból az addigi teljesítménye, adósságszerkezete, gyártókapacitása és nagy projektjei alapján. A teljes mértékben bankképes modulgyártók erős pénzügyi alapokkal és pozitív pénzügyi kilátással rendelkeznek, és a hosszú távú stabilitást biztosító nyereséges módon működtetik vállalkozásukat.

"A bankképességet világszerte számos elismert független szervezet vizsgálja, ezek alapján rangsorolva az iparág szereplőit. Ilyen például a Bloomberg New Energy Finance (BNEF) vagy a PV ModuleTech bankképességi rangsora is, amelyeken a Q CELLS szintén a legmagasabb, prémium kategóriába tartozik."

A jövőre készülnek

A legeurópaibb napelemgyártóként is emlegetett Q CELLS a napelem-technológiai innováció üttörőjének számít. 2007-ben a cég megkezdte szabadalmazott Q.ANTUM technológiájának kifejlesztését, amely a társaság PERC (Passivated Emitter Rear Cell) technológiája. Ennek lényege, hogy fényvisszaverő réteget helyeznek el a napelemcella hátoldalára, amely javítja a napelem fényátalakítási hatékonyságát. 2012-ben a világon először a Q CELLS kezdte meg először a korszakváltó PERC technológián alapuló napelemek tömeggyártását. A társaság németországi K+F központjában továbbfejlesztette a technológiát a fél-cellával, a multi gyűjtősín dizájnnal és a kerek keresztmetszetű vezeték összekapcsolással, az n-típusú napelemek és a perovszkit tandem napelem innovációjával pedig már a következő generációs technológiára koncentrál.

Tevékenységét az energiatárolási megoldások és az energia kiskereskedelem területére is kiterjesztette, mindemellett napelemparkok tervezésével és építésével is foglalkozik, vagyis egyre inkább átfogó energetikai-megoldások szolgáltatójává válik.

 

Fotók forrása: Q CELLS

  Major András
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.