Fenntarthatóság

A divatipari cégek haladnak leglassabban a környezetvédelmi célok teljesítésével

NRGreport | 2021.04.08. 03:00

A Business of Fashion magazin Fenntarthatósági Index című, először megjelent kutatása a divatipar vezető cégeit hasonlította össze, az elemzést nemzetközi fenntarthatósági szakértői testület készítette. A legnagyobb 15 céget hat területen: átláthatóság, emisszió, víz és vegyszerek, anyagok, munkavállalói jogok és hulladék értékelte – adta hírül az MTI.

A szándék megvan, de a stratégia hiányzik

Az ENSZ fenntartható divatért dolgozó szervezetének egy 2019-es kutatása szerint a divatipar a második legnagyobb vízfelhasználó, valamint a globális szén-dioxid-kibocsátás 8-10% írható a számlájára, „ami több, mint a nemzetközi repülőjáratoké és a tengeri hajózásé együttvéve". Az új kutatás szerint sok cég törekszik a kibocsátás csökkentésére, de nem sokat írnak arról, hogyan teljesítik a megfogalmazott célokat. A cégek kevesebb mint felének vannak világos céljai a vízfogyasztás és a káros vegyszerek csökkentésére, és csak négynek van időhöz kötött terve az olajalapú poliészterek – a világ leggyakrabban használt ruhaanyaga – újrafeldolgozható alternatívára cserélésére.

Három cég, a Richemont, az Under Armour és az LVMH francia luxusvállalat például semmiféle emissziós célt nem tűzött ki. A kutatásban egyetlen cég sem ért el 50 pontnál többet a 100-ból, a legrosszabbul a 9 pontos Under Armour és a 14 pontos svájci Richemont teljesített. A két vállalat eddig nem kommentálta az eredményt. A legrosszabb eredményeket a hulladék területén érték el a cégek, a jelentés az Ellen MacArthur Alapítvány nemrég készült kutatását idézte, mely szerint évente a világon mintegy 40 millió tonna textilt dobnak a szeméttelepekre vagy égetnek el.

Pozitív példák a nagyvilágból és itthonról

A kutatásban a legjobban a Kering francia luxuscég teljesített 49 ponttal, a második helyen pedig 47 ponttal a Nike végzett. Korábban a Zara elsőként tett ígéretet fast fashion láncként, hogy 2025-ig az új kollekciói kizárólag fenntartható anyagokból készülnek majd. A divatlánc tulajdonosa, az Inditex spanyol ruházati vállalathoz tartozó márkák közül a Zara Home, a Massimo Dutti és a Pull&Bear is követték a példáját a fenntartható alapanyagokra váló átállásról. A H&M fast fashion márka kínálatában állandó szereplők a Conscious (tudatos) termékek, melyek organikus vagy újrahasznosított anyagokból készülnek, emellett folyamatosan biztosítják a használt ruhák átvételét, melyeket a soron következő kollekciókban használnak fel újra. A svéd márka továbbá az átláthatóságot nevezte meg alapvető működésük részeként, 2020-ban ők érték el a legmagasabb számot a Fashion Revolution által összeállított Fashion Transparency Index listáján.

Magyar márkák közül a Printa évek óta képviseli a fenntarthatóságot a mindennapokban, a Zoe&co márka pedig kézzel készített, kisszériás táskákat, ruhákat és egyéb kiegészítőket készít, így nem halmoznak fel még a növényi alapú természetes alapanyagokból sem felesleges mennyiséget, ökológiai lábnyomuk ennek köszönhetően minimális. Ha már növényi alapanyagok, akkor érdemes még megemlíteni a Háti márkát is, akik egyedülálló módon hazánkban kaktuszbőrből készítik a műbőr részt a táskáikhoz, illetve gyártásuk során törekednek a zero waste elvekre, az esetlegesen jelentkező szabászati hulladékokból kisebb neszesszereket, hajgumikat készítenek. Azonban nem csak a mindennapi ruházkodás területén lehet hazai fenntartható márkát választani, hiszen a 878co. vitorlásruházati márka ruháik elkészítéséhez kizárólag vegyszermentes és környezetbarát anyagokat használnak fel, emellett minimalizálják a vízhasználatot, illetve teljesen digitalizált és számítógéppel vezérelt gyártási kapacitásainak köszönhetően hulladékmentes vállalatként működnek, ráadásul még a kiszállítást is környezetkímélő módon, a DHL GoGreen partnereiként juttatják el a vásárlóikhoz. (A fenntartható magyar márkákról egyébként egy helyen lehet informálódni a fenntarthatodivat.hu-n.)

 

Címlapkép forrása: Pexels

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.