Mobilitás

A motoros roller egyidős a Titanickal: nők, postások, rendőrök és gengszterek kedvenc járműje volt

NRGreport | 2021.04.08. 13:54

Autoped névre hallgatott az első, new yorki utcákon futó városi roller. A hatékony, dudával és lámpával felszerelt mozgékony közlekedési eszköz használata első éveiben is pont ugyanúgy megelőzte a szabályozást, mint napjainkban, hiszen 1915-ben még közlekedési lámpák sem voltak az utakon. Az elektromos roller ma újra népszerű – és továbbra sem balesetmentes.

Az első motoros roller a háborús évek során készült, 1915 és 1922 között. A 155 köbcentis, 5 centis kerekekű, Art Deco jellegű dizájn a korabeli autógyárak stílusához hasonlított némiképp. A léghűtéses motor elől helyezkedett el, gyorsítani és fékezni a kormányoszlopnál elhelyezett kar visszahúzásával lehetett.

Elsőként azok a trendszetter nők szerettek bele, akik nem fogadták el már akkoriban sem, hogy a közlekedés a férfiaké lenne. A new yorki posta és a rendőrök lett a következő nagy felhasználói kör, a könnyű közlekedést látva szerződtek le az intézmények a gyártó céggel.

​fotó: vitag.es

"Ugyanezt a gyors és hatékony surranási lehetőséget látták meg a gengszterek is a motorizált rollerben, nem véletlenül kapta meg az „ördögi járgány” elnevezést, s hatott negatívan a jármű imidzsére.

Hatékony volt, de széles körben mégsem terjedt el

Az Autoped amerikai gyártása 1921-ben szűnt meg, mivel a cég nem tudta hozni a tervezett eladás számokat. Majd a nagy világválság után újra divatba jött a motorizált roller, elsősorban környezetvédelmi megfontolásból, köszönhetően kis fogyasztásának.

’Cheaper than walking’, azaz olcsóbb, mintha sétálnánk – hirdette az egykori reklámszlogen. A hollywoodi stúdiók közti mozgásra szintén kiválóan alkalmas roller Humprey Bogarthoz hasonlóan több színész is menővé tette.

fotó: vitag.es

Több évtized is eltelt, mire a 80-as években Go-Ped néven megindult a mostanihoz már jobban hasonlító, modern változat gyártása – immáron hátulra szerelt, benzines motorral. A már zöldebb megoldásnak számító lítium-ion akkumulátort csak később, 1991-ben jelentette be a Sony.

Az első/utolsó kilóméter problémára kitalálva

Napjaink modelljei már könnyed vázzal, javított felfüggesztéssel közlekednek. Kis súly, hordozhatóság, rugalmas cikázás – ezzel oldják meg a városi közlekedés során az „első/utolsó kilóméter” problémáját, amikor gyalogolni már épp nincs kedvünk, de autóba már minek üljünk ilyen rövid távolságra.

Nagy elterjedésük inkább a 2010-es évekre tehető, köszönhetően annak, hogy a nagyvárosokban megjelentek a ’shared service’ (megosztott szolgáltatás) alapú ajánlatok. Az okos eszközök segítségével bérelhető mikromobil közlekedési eszközök Budapesten is elérhetők.

fotó: lime

Az elektromos roller régen is megelőzte korát: előbb futottak bele úton-útfélen, mint ahogy a közlekedési szabályok le tudták követni a jármű helyes használatát.

A vita annyira napirenden volt, hogy New Yorkban közel egy évtizedig küzdöttek a kiszállítócégek, hogy engedélyezzék végre városi használatát.

A rendkívül mozgékony, halk, 20-30km/órás sebességre alkalmas járgányok kétségtelenül balesetveszélyesek. Használóik sajnos visszaélnek helyzet adta előnyükkel, és könnyen veszélybe sodorják magukat az  utakon -vagy éppen másokat. A tiszta szabályozás még várat magára, a KRESZ egyelőre nem ad teljes biztonsággal választ számos kérdésre, jelenleg a ’segédmotoros kerékpár’ kategória vonatkozik rá – ez azonban magával hozza az előírt jogosítvány vagy a kötelező védőfelszerelés használatát is.

A tűpontos szabályozás mellett persze az etikett és a megfontolt vezetés, legyen szó bármilyen eszközről, legalább annyira fontos a közlekedésben. Maga a jármű ugyanis zseniális, csak figyelni kell egymásra.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.