Mobilitás

Hidrogén hajtással varázsolják zöldebbé a kamionokat

Benedek Attila | 2021.04.09. 08:24

A teherfuvarozás szén-dioxid mentesítésére izgalmas projekt indult az Egyesült Államok két legnagyobb tengeri kikötőjében. Az áruk szállításának egy töredékét már pár éve, tíz, hidrogén hajtású, üzemanyagcellás kamionnal bonyolítják.

A helyszín a zöld technológiákat előszeretettel támogató Kalifornia, közelebbről a Los Angeles-i és a Long Beach-i teherkikötő. Ezért lett a projekt a neve Portal. A méretekről sokat elmond, hogy az induláskor 16 ezer dízel motoros teherautó végezte a napi szállítási munkákat.

"Erős motivációt jelent ennek az autó mennyiségnek a bezöldítése, mert az előrejelzések szerint, a teherautók száma 2030-ra felugrik 32 ezerre.

A Toyotának jól jött ez a lehetőség, aki éllovas a hidrogén alapú közlekedés elterjesztésében. A megcélzott terület nem csak az üzemanyagcellás személyautók (Mirai), a másik fő csapásirányt a buszok és a teherautók jelentik. Ezen felül a Toyotánál célkeresztbe kerültek a targoncák, a vonatok és a hajók is.

A tengerentúlon partnerre leltek a Daffal közös cég alá tartózó Kenworth-ben, és a Shell-ben.

Az olajtársaság által működtetett hidrogén kúton pár perc alatt megtankolhatók vízgőzt kipufogó kamionok.

A csőrös, igen látványos kamionokból eddig tízet helyeztek üzembe, amelyekből néhányat az egyik csomagszállító vállalat üzemeltet (UPS). Az autók 480 kilométeres hatótávolsággal rendelkeznek, és a Kenworth T680 típuson alapulnak.

Ezzel párhuzamosan dolgoznak azon is, hogy a hidrogén töltő hálózatot kiszélesítsék.

"A cél az, hogy a Shellel közösen, 2025-re 200 töltőállomást hozzanak létre Kaliforniában.

A távolabbi tervek között az is szerepel, hogy ne csak a két kikötő környékét és a közeli megyéket lássák el kutakkal, hanem a nyugati és a keleti part közötti közlekedési folyosót is megnyissák a zéró emissziós teherautó forgalom előtt.

Fotó: toyota

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.