Mobilitás

Nagy fordulat várható: az ExxonMobil és a Porsche versenypályán teszteli az új, alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású üzemanyagot

NRGreport | 2021.04.11. 08:18

Az ExxonMobil és a Porsche új fejlesztésű bioüzemanyagokat és megújuló, alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású e-üzemanyagokat tesztel a Porsche Mobil 1 szuperkupában. A jövő az e-fuel, azaz e-üzemanyag, amely akár 85 százalékkal is csökkenti az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását.

Az Esso megújuló versenyüzemanyag (Esso renewable racing fuel) első fejlesztése alapvetően fejlett bioüzemanyagok keveréke, amelyet az ExxonMobil kutatókból és mérnökökből álló belső csapata dolgozott ki. Kutatásaik szerint a folyékony üzemanyaggal jelentősen csökkenthető az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása. Az üzemanyagot versenykörülmények között tesztelik a Porsche nagy teljesítményű motorjaival a 2021-es Porsche Mobil 1 Supercup versenysorozat során.

A Porsche és az ExxonMobil együttműködésében fontos szerep jut az e-üzemanyagoknak is, amelyek hidrogénből és szén-dioxid leválasztással készült szintetikus üzemanyagok.

A két vállalat már azt tervezi, hogy 2022-ben az Esso Renewable Racing Fuel második fejlesztését fogja tesztelni, amely eFuel komponenseket fog tartalmazni.

Az eFuel várhatóan akár 85 százalékkal is csökkenti az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, ha a mai személygépjárművekre vonatkozó jelenlegi piaci előírásoknak megfelelő üzemanyaghoz keverik.

"Járműveink elektrifikációjára nagy hangsúly fektetünk" – mondta Michael Steiner, a Porsche Kutatási és Fejlesztési Igazgatóságának tagja.

"Az e-üzemanyagok jól kiegészítik jelenlegi stratégiánkat. Lehetővé teszik ügyfeleink számára, hogy hagyományos belső égésű motorral rendelkező autókat, valamint plug-in hibrideket vezessenek, amelyek jelentősen csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását. Az ExxonMobillal való együttműködés lehetővé teszi számunkra, hogy rendkívüli körülmények között, a versenypályán teszteljünk e-üzemanyagokat. A szintetikus üzemanyagoknak fontos szerepük lesz a fenntarthatósági célok elérésében.”

Az e-üzemanyag a chilei Haru Oni ​​kísérleti hidrogénüzemből érkezik, majd a levegőből kivont szén-dioxiddal kombinálva metanolt állítanak elő.

A gyártási folyamat tulajdonképpen egy fordított égésnek felel meg: szén-dioxidból és vízből elektromos energia felhasználásával a benzinhez hasonlóan hasznosítható szénhidrogén (egészen pontosan metanol), melléktermékként pedig oxigén keletkezik. Az ExxonMobil licencet és támogatást nyújt a metanol benzinné alakításának saját technológiájához, ami adalékolással a benzinnel többé-kevésbé megegyező fizikai tulajdonságokkal rendelkező, a benzinre vonatkozó szabványoknak is megfelelő, alacsonyabb szén-dioxid kibocsátású motor-üzemanyagot eredményez. Az ily módon átalakított szénhidrogén tehát egyszerű és kevésbé energiaigényes módon szintetikus benzinné, gázolajjá vagy akár kerozinná formálható.

A pilot szakaszban 2022-ben körülbelül 35 000 liter e-üzemanyagot állítanak elő. Az üzemanyag elsődleges felhasználójaként a Porsche többek között a chilei e-üzemanyagokat fogja használni már a 2022-es szezonban kezdődő Porsche Mobil 1 szuperkupában.

"Az elmúlt 25 évben a Porschéval közösen olyan nagy teljesítményű termékek kifejlesztésén dolgoztunk, amelyek jelentősen támogatják a Porsche járművek teljesítményét a versenypályán és az utakon is" – mondta Andy Madden, az ExxonMobil Fuels & Lubricants stratégiai és tervezési alelnöke. "Folyamatos együttműködésünk a megújuló energiaforrásokkal és az e-üzemanyagokkal kapcsolatban meghatározó lépés az üzemanyagok műszaki képességének és kereskedelmi életképességének felmérésében, amelyek jelentősen csökkenthetik a kibocsátást."

A Porschéval folytatott együttműködés kiválóan illeszkedik az ExxonMobil stratégiai törekvéseihez, amelyek az alacsonyabb károsanyag-kibocsátású energia-megoldások kifejlesztésére és bevezetésére irányulnak, ideértve a magas hatásfokkal rendelkező üzemanyagokat és kenőanyagokat, a fejlett műanyagokat és más termékeket, amelyek lehetővé teszik a személygépkocsik és teherautók számára, hogy kevesebb üzemanyagot használjanak.

Ne feledjük a néhány évvel ezelőtt kitört dízelbotrányt, ami végül a Porschét is elérte: a 2015-ben kirobbant botrány azzal kezdődött, hogy az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) megvádolta a VW-t, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű jármű kipufogógáz-tisztító berendezésébe, amely érzékeli a mérés körülményeit. Az autó így a teszteken a valóságos nitrogén-oxid-kibocsátás töredékét produkálja, vagyis csal a vizsgán. A VW elismerte a csalást. 

Nem véletlen tehát, hogy a vállalt nagy erőket és nem kevés pénzt  mozgatott meg az elmúlt években, hogy kicsiszolja az elnszenvedett reputációs huppanót.

Januárban az ExxonMobil bejelentette, hogy létrehozza ExxonMobil Low Carbon Solutions néven új üzletágát és és 2025-ig 3 milliárd dollárt tervez befektetni alacsonyabb kibocsátású energiamegoldásokba.

Tavaly az ExxonMobil bejelentette a megújuló dízel forgalmazásának tervét, Kaliforniában és potenciálisan más hazai és nemzetközi piacokon belül már 2022-ig megvalósulhat.

Az elmúlt két évtized során az ExxonMobil több mint 10 milliárd dollárt fektetett alacsonyabb emissziójú energia-megoldások kutatásába, fejlesztésébe és telepítésébe, amelyek rendkívül hatékonynak bizonyultak, körülbelül 480 millió tonna CO 2 -kibocsátást sikerült kiküszöbölni vagy elkerülni.

A Porsche céljai között szerepel, hogy 2025-ig 17,9 milliárd dollárt fektessen be az elektromobilitásba és a digitalizációba. 2030-ban a sportautók gyártója autóinak több mint 80 százalékát kínálja majd elektromos motorral. A vállalat 2030-ig a szén-dioxid-semlegességre törekszik, mintegy 1,2 milliárd dollárt befektetve a fenntartható mobilitásba.

fotó: Porsche

 

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.