Fenntarthatóság

Egyre jobban uralják a zöld szempontok a befektetői szemléletet

NRGreport | 2021.04.12. 03:00

Az EY legújabb kutatása szerint a befektetők közel felének kulcsfontosságúak a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) szempontok a pénzügyi beruházásaiknál. A KPMG felmérése szerint pedig a vezérigazgatók 49 százaléka szigorúbb ESG gyakorlat bevezetését tervezi.

Egyre mélyül a szakadék

Mint arról már mi is beszámoltunk, komoly nehézségekbe és piaci hátrányba ütközhetnek azok a cégek, akik nem kommunikálnak transzparens módon fenntarthatósági céljaikról és eredményeikről. Ezt támasztotta alá az EY 2021 Global Private Equity Survey felmérése is, melynek részeként 2020 június és október között, világszerte 127 magántőke-társaság menedzserével, valamint 72 intézményi befektetővel készítettek interjút, és a válaszokból kiderült, hogy egyre többen invesztálnának olyan pénzügyi lehetőségekbe, amelyek egy fenntarthatóbb gazdasági és társadalmi környezet kialakításához is hozzájárulnak.  Jó hír, hogy Európában az intézményi befektetők döntő többsége (92 százaléka) rendelkezik fenntarthatósági irányelvekkel, amivel megelőzik az ázsiai (67 százalék) és az észak-amerikai (64 százalék) szereplőket, azonban ezeknek a szabályzatoknak mindössze bő harmada kötelezi az adott társaságot arra, hogy tájékoztasson ESG-kezdeményezéseiről.

Az általános befektetői hozzáállás változását jól tükrözi, hogy a beruházásokat kezelő cégeknek alig harmada (32%) állította azt, hogy kizárólag a profitszerzés érdekli, a többség már komoly figyelmet szentel annak, fenntarthatóan működik-e egy cég.

A munkavállalókkal való nem megfelelő bánásmód és a környezet védelmének elhanyagolása a leggyakoribb kizáró okok egy befektetési portfolió kialakításakor.

KPMG: a pandémia alatt elért fenntarthatósági eredmények mellett kitartanak a felsővezetők

Az ESG szempontok figyelembe vétele dominál a vállalatirányítók szemléletében a 2021 KPMG CEO Outlook Pulse felmérés szerint is, amely a világ legjelentősebb piacainak meghatározó cégvezetői véleményét vizsgálta.

A felső vezetők már nem külső hatásként tekintenek az olyan kockázatokra, mint például a klímaváltozás, hanem ezt is úgy kezelik, mint amivel kapcsolatban konkrét teendőjük van, és vállalatoknak is meg kell tennie mindent az éghajlatváltozás lelassítása érdekében.

89 százaléka a cégvezetőknek a járvány következményeként elért fenntarthatósági eredményeket szeretné megtartani, míg a vezérigazgatók 49 százaléka szigorúbb ESG gyakorlat bevezetését tervezi.

 

Címlapkép forrása: Unsplash

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.