Szabályozás

Megszavazták a belföldi repülőjáratok megszüntetését Franciaországban azokon az útvonalakon, amelyek két és fél óra alatt vonattal is bejárhatók

NRGreport | 2021.04.12. 05:32

Franciaország szén-dioxid-kibocsátás csökkentésre hivatkozva betiltotta a rövid távolságú belföldi repülőjáratokat, mivel a francia kormány törekszik arra, hogy csökkentse a szén-dioxid-kibocsátást. Teszi mindezt annak ellenére, hogy a világjárvány rendesen megrengette a légiközlekedés ágazatát és az épp a fellendülésben reménykedne.

A döntés egy szélesebb körű klímatörvény javaslat részeként került elfogadásra, amelynek célja a francia szén-dioxid-kibocsátás 2030-ban 40 százalékkal történő csökkentése az 1990-es szinthez képest. Közben az aktivisták Emmanuel Macron elnököt azzal vádolják, hogy a jogszabálytervezet enyhített korábbi ígéretein.

A szombati szavazásra napokkal azután került sor, hogy az állam közölte, hozzájárul az Air France 4 milliárd eurós feltőkésítéséhez, ezzel több mint kétszeresére növelve részesedését a zászlóshajóban.

A cél az volt, hogy megerősítse a légitársaság pénzügyi helyzetét a több mint egy éve tartó COVID-19 következtében kialakuló utazási korlátok után.

Agnes Pannier-Runacher ipari miniszter visszautasította a légiközlekedési ágazat kritikáját, miszerint nem a világjárványból való felépülés a belföldi repülések betiltásának az ideje, és kijelentette, hogy nincs ellentmondás a mentés és a klíma törvényjavaslat között.

"Tudjuk, hogy a légiközlekedés hozzájárul a szén-dioxidhoz, és hogy az éghajlatváltozás miatt csökkentenünk kell a kibocsátást" – mondta a miniszter a Europe 1 rádiónak. –"Mindeközben támogatnunk kell vállalatainkat is, és nem szabad hagynunk, hogy elhulljanak."

A légiforgalom 2024 előtt nem fog tudni visszatérni a válság előtti szintre – jósolják a McKinsey elemzői.

Fotó: wikipedia

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.