Fenntarthatóság

Így pusztítja el a vadvilágot a járványhulladékunk

Stuth-Nagy Niki | 2021.04.13. 06:30

A legfrissebb kutatások ketyegő bombaként emlegetik a járvány miatt generálódó egyre nagyobb mennyiségű hulladékot. Ha a vadvilágról beszélünk, ez a bomba már fel is robbant – legalább is ezt mondja egy friss holland tanulmány. Egy csapat biológus azt vizsgálta, milyen hatással van a COVID biztonsági felszerelés a vadvilágra.

A Leiden Egyetem és a Naturalis Biodiverzitás Központ szakértői arra keresték a választ, hogyan és mennyire befolyásolja a koronavírus-járvány miatt keletkező műanyaghulladék a vadvilágot. A kutatást az inspirálta, hogy a kutatók rábukkantak egy sügérre, ami egy orvosi gumikesztyűbe akadt, és elpusztult. A szakértők őt hívják a „koronahulladék első holland áldozatának”, és biztosak voltak benne, hogy nem ő lesz az utolsó. Az eset óta világszerte gyűjtik az adatokat arra, hogy a világjárvány miatt megnövekedett védőfelszerelés-hulladék hogyan hat a vadvilágra.

A szakértők közösségimédia-posztok és helyi újságcikkek alapján vizsgálták a helyzetet. Megállapították, hogy az Egyesült Királyságból hulladékba akadt rókákról jöttek hírek, Kanadából pedig hasonlóképpen rosszul járt madarakról írnak és posztolnak. Számukra a legnagyobb veszély az eldobott orvosi szájmaszk. Ezen kívül sünök, sirályok, rákok, és még denevérek is találkoznak az eldobott egyszer használatos műanyagokkal. Maszkba gabalyodott sirályról mi is írtunk már korábban, ezt ide kattintva olvashatja el.

A szakértők azt is találták, hogy néhány esetben az állatok el is fogyasztják a hulladékot: jöttek jelentések maszkot rágó csimpánzokról, és olyan pingvinről, amelynek a gyomrában találtak ilyet. A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy még a háziállatok is veszélyben lehetnek, és véletlenül lenyelhetik a maszkokat, így a kutyákra is érdemes kifejezetten vigyázni. Ez különösen veszélyes, hiszen a gyomorba kerülő maszk miatt az állatok éhen halhatnak, hiszen nem képesek rendesen enni vagy emészteni miatta.

Szintén ilyen szomorú, hogy az elmúlt évben egyre több állatfaj kezdte el felhasználni a COVID-hulladékot például fészeképítésre: Hollandiában egy vízityúk fészkében találtak maszkokat és kesztyűket, amelyeket valószínűleg nem megfelelő módon dobtak ki a hulladékba (ezeket ugyanis veszélyes hulladékként kellene kezelni).

A szakértők felhívják a figyelmet, mennyire fontos, hogy a lehető legbiztonságosabb módon szabaduljunk meg a koronavírus miatt létrejött hulladéktól. Mindenkinek érdemes a saját környezetében tájékozódni arról, hogy milyen lehetőségei vannak, de az biztos: a kommunális hulladékba ne dobjunk ilyen eszközöket, mert könnyen a természetben végezhetik, és ennek súlyos következményei lehetnek a vadvilágra nézve. Valószínűleg még csak az elejét látjuk a problémának, hiszen könnyen lehet, hogy az arcmaszkok például még éveken keresztül velünk maradnak.

  Stuth-Nagy Niki
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.