Szabályozás

40.000 kilométernyi földgázvezetéket kaphat a hidrogén Európában

NRGreport | 2021.04.14. 01:56

Európa 40.000 kilométernyi földgázvezetéket tudna szánni hidrogénre 2040-re, amint megindul az alternatív üzemanyag gyártása és importja – mondták az átviteli rendszer üzemeltetői (TSO) kedden.

Az elképzelt hidrogénhálózat tervezete megmutatja, hogyan fognak a 2020-as „zöld” hidrogén-stratégiák egyes elemei egymáshoz illeszkedni uniós viszonylatban és az egyes országok szintjén – mondták el az előadók az iparági online beszélgetés során, amelyen 21 ország 23 hálózatüzemeltetője vett részt.

A szén-dioxid-mentesítés felé tartó úton az európai döntéshozók határozott célja, hogy a régió megújuló energiából elektrolízissel zöld hidrogént állítson elő, szállítson és forgalmazzon, helyettesítve a gázból származó „szürke” hidrogént, valamint, hogy kiváltsa az olajtermékek használatát a feldolgozóiparban, a fűtési rendszerekben és a közlekedésben.

"Megállapítottuk, hogy a meglévő gázinfrastruktúra hirdogénhálózat létrehozására történő felhasználása technikailag lehetséges és gazdaságilag megvalósítható" – mondta Daniel Muthmann a webes közvetítés során.

A tervezett hidrogénhálózat / forrás: GasforClimate_Guidehouse

"Nem csupán a megújuló energia nagy mennyiségű integrálásában segít, de emellett likvid, határokon átnyúló piacot teremt a megújuló és alacsony szén-dioxid-tartalmú hidrogén számára" – tette hozzá Muthmann, az Open Grid Europe (OGE) vezetője.

Az átviteli rendszer üzemeltetői 43 és 81 milliárd euró közé becsülik a költségeket.

A javasolt hidrogénhálózat mintegy 69 százalékban olyan földgázvezetékekből állhat, amely ezáltal kaphatna új funkciót. A fennmaradó 31 százalékra is szükség lesz majd ahhoz, hogy a jövőbeni hidrogénfogyasztókat összekapcsolhassák azokban az országokban, ahol jelenleg kevés a gázhálózat, de már most látszik, hogy nagy a hidrogénigény és termelés.

fotó: fgsz.hu

A TSO riport a hidrogén 0,11–0,21 eurós kilogrammonkénti szállítási költségével számol, amelyet egy jövőbeni 1-2 euro/kg termelési költség mellett kalkuláltak.

Nemrég írtunk arról, hogy több mint kilencven energiaipari vállalat – köztük az MVM és az FGSZ – nyílt levélben szorgalmazta az Európai Bizottságot, hogy a hidrogén földgázba keverését fogadja el átmeneti megoldásként Európa azon részein, ahol még nem engedhetik meg maguknak a kimondottan a hidrogén szállítására szolgáló új hálózat építését.

A hidrogén szkeptikusai azzal érvelnek, hogy a földgáz nem kibocsátásmentes, és a zöld hidrogén még mindig nem versenyképes.

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.