Fenntarthatóság

A magyarok többsége szerint a környezetvédelem az egész társadalom felelőssége

NRGreport | 2021.04.14. 06:21

Szinte nincs olyan magyar, akit ne foglalkoztatna a bolygó jövője, átlagosan pedig kapásból 12 környezetkárosító tényezőt tudunk felsorolni – derült ki az ALTEO Csoport megbízásából készített országos, reprezentatív kutatásból.

A kutatás célja, melyet az ALTEO Csoport készített januárban, hogy felmérje a hazai lakosság környezetvédelemhez kapcsolódó ismereteit és magatartását: 

Átlagosan a legsúlyosabb gondnak az erdőirtást, a klímaváltozást és a légszennyezettséget tartják a magyarok.

Bár a különböző demográfiai csoportok eltérően vélekednek ezek jelentőségéről, abban 80 százalékuk egyetért, hogy a természetvédelemért az egész társadalom közösen felel.

A légszennyezés a legismertebb környezeti probléma

A brit szakemberek által készített Cambridge-i Fenntarthatósági Bizottság friss jelentése szerint a dúsgazdag emberek radikális életmódváltására is szükség van a klímaváltozás megfékezéséhez, hiszen a legvagyonosabb 1 százalék kétszer annyi szén-dioxidot termel, mint a legszegényebb 50 százalék együttvéve. Mint arról már korábban mi is beszámoltunk, Nagy Brittaniában a környezetvédelem helyzetét aggódva figyelik az emberek, az ott élők 90 százaléka nyomasztónak találja a globális felmelegedés lehetséges következményeit. 

Hazánkban ez az arány nem sokkal alacsonyabb, az ALTEO kutatási eredményei szerint a válaszadók 87 százaléka szorong a klímaváltozás miatt, ez főleg a budapestiekre és az egyetemi végzettségűekre igaz, ugyanis ők vannak a leginkább tisztában a bolygót veszélyeztető tényezőkkel. A kutatás arra is választ keresett, hogy melyek a legismertebb környezeti problémák: a legtöbben az általánosabb vagy az embereket közvetlenül érintő jelenségeket emelték ki, mint például a levegőszennyezést (83%), a túlzott erdőirtást (81%), az étel- víz-, energia-, és ruhapazarlást (75%), a klímaváltozást (73%) és a globális felmelegedést (71%).

Mindenki tehet róla és tehet ellene

Tízből nyolc válaszadó szerint mindenki felelős a környezeti problémákért és azok megoldásáért, míg 19 százalékuk a vállalatoktól, országoktól és a globális szervezetektől vár érdemi lépéseket. Vállalati szinten már érzékelhető, hogy egyre nagyobb piaci előnyt jelent, ha egy adott cég transzparensen kommunikál a fenntarthatósági céljairól és eredményeiről, valamint egyre több befektető invesztálna olyan pénzügyi lehetőségekbe, amelyek egy fenntarthatóbb gazdasági és társadalmi környezet kialakításához is hozzájárulnának, ezek a változások pedig a multikat is a saját zöld stratégiájuk megalkotására ösztönözték. Minderre pedig a közvélemény is felfigyelt, hiszen a kutatás szerint tíz megkérdezettből közel öt úgy látja, hogy a cégek komolyan kiveszik a részüket a környezetvédelemből.

Az ALTEO egyébként maga is folyamatosan építi zöld portfólióját, melynek részeként 2019-ben elindították a hulladékgazdálkodási üzletágukat, ezután tavaly két új szegmenst kapcsoltak be a vérkeringésükbe: nyáron rajtolt az e-mobilitás, ősszel pedig a menetrendezési szolgáltatások terület. A társaság tovább növelte megújuló erőforrást hasznosító erőművi és egyben legjobban válságtűrő eszközportfólióját is: októberben egy 15 MW-os bábolnai szélerőműparkot vásároltak fel.

 

Címlapkép forrása: Pexels

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.