Vállalatok

272 millió dollárt fektet orosz napenergia projektbe az IKEA

NRGreport | 2021.04.15. 01:50

Az IKEA bútorüzletek legnagyobb tulajdonosa, az Ingka Investment 272 millió dollárt fektet be egy 160MW-os napenergia projektbe Oroszországban. Ez az első, nagyszabású, orosz megújuló energiákba történő beruházás egy külföldi, nem-közüzemi vállalat részéről.

A holland székhelyű Ingka Group, amely franchise-rendszer alapján a 360 IKEA áruházból 315-öt vezet világszerte, nyolc fotovoltaikus projekt 49% -os tulajdonrészét vásárolja meg a moszkvai székhellyel rendelkező Solar Systems fejlesztőtől.

"Ez jelenti az első nagyszabású, orosz megújuló energiába történő külföldi beruházást egy nem közüzemi vállalat részéről"

– nyilatkozta a Ingka.

A nyolc napparkból származó 160 MW napenergia elegendő elektromosságot biztosít az mind a 17 Oroszországban található IKEA üzletnek, valamint további 14 IKEA tulajdonában lévő MEGA bevásárlóközpontnak.

Annak ellenére, hogy Oroszország a világ legnagyobb országa, a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség szerint 2020 végéig csak 1,43 GW napenergiát és 945 MW szélenergiát telepített.

Az Ingka számára nem újdonság a megújuló energia, hiszen 2009 óta 14 milliárd országban 2,5 milliárd eurót fektetett több mint 1,7 GW szél- és napenergia-termelésbe, és ma 132% -kal több tiszta energiát termel, mint amennyit felhasznál.

fotó: Tass

Az IKEA célja, hogy 2030-ig klímabarát legyen, vagyis több üvegházhatásúgáz-kibocsátást csökkentsen, mint amennyit a teljes értéklánc kibocsát.

"Örömmel lépünk be Oroszország megújuló energia piacára ezzel a beruházással, és ez fontos lépés az Ingka Investments számára. Nagyon várjuk a Solar Systems-el való együttműködést és hogy lehetővé tehessük megújuló villamosenergia-fogyasztást az IKEA Retail, az Ingka Centers, valamint az IKEA értéklánc számára, illetve hogy csökkentsük az karbonlábnyomunkat Oroszországban"

– mondta Krister Mattsson, az Ingka Investments ügyvezető igazgatója.

A megállapodás az orosz versenyhatóság jóváhagyására vár.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.