Trading

40 dollárra is lenyomhatja az olajárat a klímacélok elérése

NRGreport | 2021.04.15. 13:57

Az olaj világpiaci ára 40 dollárra süllyedhet 2030-ig, ha a kormányok az Egyesült Államok által támogatott globális felmelegedés-korlátozási tervekkel összhangban megpróbálják csökkenteni az üzemanyag-fogyasztást – közölte csütörtökön Wood Mackenzie.

Az Edinburgh-i székhelyű vezető energetikai tanácsadó cég jelentésében azt a forgatókönyvet vázolta fel, mi történik, ha a világ határozottan fellép az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának leküzdése érdekében a közlekedés és az ipar villamosításával.

A kereslet csökkenése felgyorsulna napi 2 millió hordóra (bpd), és 2050-re elérné a 35 millió bpd-t, ami az olajfelhasználásból származó szén-dioxid-kibocsátás 60 százalékos csökkenését eredményezné a mai szinthez képest,

A felvázolt un. felgyorsított energiátállási forgatókönyv alapján az olajárak néhány év múlva elkezdenek majd csökkenni és a Brent nyersolaj hordónkénti ára 2030-ig nagyjából 40 dollár lesz (szemben a jelenlegi hordónkénti 65 dollárral),

2050-re pedig akár 10-18 dollárra is lecsúszhat.

Az olajfogyasztás 2019-ben 100 millió bpd-os rekordot ért el, és az a várakozás, hogy a koronavírus-járvány után ez idén némiképp helyreáll.

forrás: WoodMackenzie

A kereslet gyors csökkenése azt is jelenti, hogy a meglévő olajforrások elegendőek lennének az összes jövőbeni kereslet kielégítésére, és csak korlátozott szükség van új kőolaj-fejlesztésekre – mondta a WoodMac, – mindez mély hatást gyakorol majd a főbb olajtermelőkre, például az OPEC (Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének) tagjaira.

A legkevésbé szennyező fosszilis üzemanyag, a földgáz jobb helyzetben van, mint az olaj, mivel kiváltja a szenet az áramtermelésben, különösen a gyorsan növekvő ázsiai gazdaságokban

– tette hozzá a jelentés.

Szemben az olajár csökkenésével, a WoodMac forgatókönyve szerint a gáz végül jobb áron futhatna, mint az olaj. Ázsia gázigényének átlagosan évi 1,5 százalékos növekedésével lehet számolni 2050-ig, kicsit ellensúlyozva az érettebb piacokon bekövetkező csökkenést.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.