Fenntarthatóság

A napelemes rendszerek népszerűségét semmi sem tudja beárnyékolni

NRGreport | 2021.04.15. 03:00

Az E.ON Hungária online felmérésében részt vevő 1500 válaszadó kétharmada szeretne otthonába napelemes rendszert, mivel környezettudatos és megtérülő megoldásnak tartja azt, a további eredmények szerint a válaszadók több mint fele támogatással vagy hitelből szeretné megvalósítani a beruházást – derül ki a cégcsoport MTI-hez eljuttatott közleményéből.

Fontos a szakértelem és a megbízhatóság

A napelemes rendszer telepítésén gondolkodók 58 százaléka tartja megtérülőnek a beruházást, és reméli hosszabb távon, hogy csökkentheti vagy akár teljesen lenullázhatja majd az áramköltségét. Az eddigi tapasztalatok alapján egy 25-30 négyzetméter árnyékmentes tetőfelületre elhelyezett rendszer nagyjából képes fedezni egy átlagos magyar háztartás egész éves villamosenergia-fogyasztását. Mint arról már korábban mi is beszámoltunk, a napelemes rendszereket legalább 25 éves élettartamra tervezik, ezért kulcsfontosságú, hogy annak alkotórészei – mindenekelőtt a napelem modulok – legalább 25 évig jól teljesítsenek, egy átlagos beruházás 7-9 év alatt megtérül, és évtizedekig tud megfelelően működni, ha a minőségi szempontokat már a napelemgyártó kiválasztásánál figyelembe vesszük.

Nem csak a fiatalokat vonzzák a napelemek

A válaszadók 55 százalékának a gazdaságosság mellett fontos szempont a fenntartható jövő és a környezettudatosság is, míg 23 százalékuk a jelenleg rendelkezésre álló támogatások miatt gondolkodik napelem telepítésében a közeljövőben. A felmérés adatai szerint

minden korosztály nyitott arra, hogy napelemmel fedezze áramfogyasztásának egy részét, nem csak a zöld témák iránt fogékony fiatalok."

Az 55 évesnél idősebb válaszadók 48 százaléka tervez napelemet.

Napelem? Támogatással!

A napelemmel már rendelkezők 61 százaléka önerőből finanszírozta a telepítést, és csak 21 százalékuk vett igénybe hitelt, 15 százalékuk támogatást. Ezek az arányok a jövőben jelentősen átrendeződhetnek, a tervezők 58 százaléka ugyanis támogatás vagy kedvező hitel igénybevételét fontolgatja a beruházáshoz.

Kevesen tudják, de a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatás ugyan 2022. december 31-ig még igényelhető, de a napelemes rendszerek telepítésének szempontjából a következő félév kulcsfontosságú, hiszen azokra a napelemes rendszerekre, amelyek esetén a villamosenergia-vásárlási szerződés 2021. július 1-je előtt kerül megkötésre, még a szaldós elszámolás vonatkozik, aki ezután szerzi meg az engedélyeket, az már a bruttó elszámolás hatálya alá fog esni.

 

Címlapkép forrása: Unsplash

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.