Rezsi

Egyetlen kattintással több szén-dioxidot bocsátanak ki az ismert márkák weboldalai, mint azt elsőre gondolnánk

NRGreport | 2021.04.20. 13:46

Az e-mail küldéstől kezdve az internetes vásárlásig, virtuális életünk minden egyes lépése során keletkezik szén-dioxid-kibocsátás, amely negatív hatással van a környezetre. A világ legnépszerűbb weboldalai között jelentős eltérések vannak a kibocsátások között: magasan vezet a Reddit és a Pinterest, míg az autógyárak között a Mazda és a Jeep az, akiknek leginkább van hova fejlődnie.

Még az igazán környezettudatos felhasználók sincsenek feltétlenül tisztában vele, hogy mindennapi virtuális életünk is komolyan befolyásolja a légkörbe kibocsátott szén-dioxid mennyiségét, azaz a karbonlábnyomot. Nem mindegy például, hogy az adott webhely kezdőlapja mennyi energiát használ a betöltéshez, milyen méretű fotók nehezítik az oldalt vagy hogy az adatközpont zöld energiát használ-e.

forrás: pixabay

Legtöbb szén-dioxidot kibocsátó weboldalak

Az Egyesült Királyság 200 legnépszerűbb weboldala közül a Reddit bizonyult környezetvédelem szempontjából a legkárosabbnak. Felhasználók milliói használják az oldalt világszerte hírek, tartalmak és beszélgetések megosztására. Az adatok szerint a weboldal egyetlen látogatása 13,05 g CO2-kibocsátást eredményez. Becslések szerint körülbelül 430 millió aktív Reddit felhasználó van világszerte, tehát egy honlaplátogatás havi 5,611.5 tonna szén-dioxid-kibocsátásnak felel meg. Összehasonlításképp: ugyanennyi energia szükséges 2,374 ház áramellátáshoz egy teljes évre.

Az összesítésben a második legkárosabb weboldala az ötlet- és inspirációs platform, a Pinterest lett, ahol minden honlaplátogatással 12.43 g széndioxidot bocsátanak ki. A mintegy 415 millió aktív havi felhasználóval, ezek mindegyikének egyetlen honlap látogatása körülbelül 5,157.5 tonna szén-dioxid-kibocsátást jelent havonta.

forrás: website carbon

A legtisztább mezőny

A Wikipédia, egyszerű kialakításának köszönhetően, az előzőleg említett weboldalakkal ellentétben a legtisztább webhelyek listájának az első helyén áll. Évente mintegy 5.83 milliárd oldallátogatással, látogatónként csak 0.04 g szén-dioxidot bocsátanak ki. A második helyen a LinkedIn, szakmai közösségi hálózat áll, majd a nemzetközi divatmárka, H&M, követi harmadikként.

Az autóipar

A történelmileg magas kibocsátással járó szektor – bár kétségtelen, hogy a modern technológiák mára komoly környezeti javulást mutatnak- az autóipar kategóriája érdekes eredményeket hozott. Arra számítottunk, hogy a Tesla, mint elektromos jármű és mint tiszta energiával foglalkozó vállalat, a legtisztább oldalak lista élén fog állni, ehhez képest a legkárosabbak listájának 8. helyezettjeként szerepel, 2.79 g szén-dioxidot termelve minden egyes kezdőlapos kattintással. A Mazda, Jeep és a Mitsubishi áll a dobogón.

forrás: website carbon

Ezzel szemben a japán autógyártó cég, a Honda szerezte meg az első helyet a legtisztább weboldalak kategóriájában, csupán 0.71 g szén-dioxidot termelve honlapi látogatásonként. A német BMS lett a második, a Volvo a harmadik.

Módszertan

A szén-dioxid kibocsátás becslése a Website Carbon mérésein alapulnak. A különböző weboldalak szén-dioxid-kibocsátási adatai saját honlapjuk módosításai alapján időközben változhatnak.

 

 

 

 

 

 

 

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.