Mobilitás

A súlyproblémákra jó megoldás az üzemanyagcella?

Benedek Attila | 2021.04.21. 03:23

A testes szabadidő-autók belsőégésű motoros és elektromos változatai is bőven két tonna felettiek. A hatalmas tömegre, a megfelelő hatótávra és a lassú töltésre, működőképes megoldás nyújthat a hidrogénhajtás.

Néhány számadat gyorsan megvilágítja, hogy miért merült fel a kérdés. A Tesla Model X akku nagyságtól függően, 2300 és 2509 kilós önsúllyal rendelkezik. A Rivian R1 szabadidő-autó pedig 2650 kilót nyom a mérlegen. Az 1000 lóerős GMC Hummer EV kisteherautó tömegét pedig még nem merték leírni, de a 100 km/órára 3 sec alatt gyorsuló autót már lehet rendelni. A Range Rover tömege változattól függően, 2160 és 2360 kilogramm között ingadozik. Érdemes megjegyezni, hogy a Range alumínium karosszériás modell.

A felsorolást a szuper-luxus liga tetején lévő két nagyágyúval zárjuk. A tavaly ráncfelvarráson átesett Bentley 2440 kilós. Az 5341 méter hosszú, és 3395 méteres tengelytávolsággal rendelkező Rolls-Royce Culinan pedig 2660. Szerencse, hogy ennek is könnyűfémből készült a karosszériája, nem pedig acélból…

Korábban már kifejtettük a hidrogénnel táplált üzemanyagcella előnyeit, amelyet a teherautós műfajban a gyors tankolással és a könnyebbségével, komoly előnyt jelent az elektromos hajtással szemben. Úgy látszik ezek az érvek a testes suvokat tervező mérnököknek is az eszükbe jutottak. A széria gyártású modellről még nincsenek hírek, de az első irányváltások már megszülettek.

Az útkeresési fázisában lévő Land Rover új vezetője, Thierry Bolloré jelentette ki, hogy elköteleződnek a hidrogén mellett is. Így a testesebb luxus szabadidő-autók meghajtásánál, használják az üzemanyagcellát. A döntést elősegítette, hogy a brit kormány 73 millió fonttal támogatta a zöldítésnek ezt a formáját.

A Project Zeus néven futó kutatásokat Ralph Clague vezeti, aki két éve igazolt az indiai tulajdonú vállalathoz. 2016-tól pedig a Great Wall Motors-nál volt az üzemanyagcellás kutatások vezetője. A célja JLR-nek, hogy 2025 körül, piacra dobjanak hidrogénnel működő széria autókat. Egyébként idén vette kezdetét a prototípusok tesztelése.

Nem csak az angolok fantáziáját mozgatta meg a 2015 óta a felére csökkent áru zöld hidrogén. Amely ára – a becslések szerint – 2025-re, még 30 százalékot fog esni.

A BMW 2013 óta dolgozik együtt a Toyotával a témában, és a tervek szerint, jövőre hoznak ki egy kisebb pilot szériát az X5-ből. Ennek az autó orrában már a saját tervezésű cellájuk foglal helyet, hátul pedig a tartályok. A cél, hogy a nagyobb testű szabadidő-autóikat, tehát az X7 mellett, az X5-öt és az X6-ot is kínálják a jövőben hidrogén hajtással.

Úgy számoltak, hogy lesz értelme az átállásnak. A Toyota Miraiban használt három hidrogén tartály 87 kg tömegű, amiben 5 kg H2-öt lehet tárolni. Ez a WLTP mérés szerint, 500 kilométeres hatótávot biztosít. A Tesla Model S Long Ranger típusban az akkuk tömege 540 kiló, ezzel a limuzin 512 kilométeres hatótávra képes.

A fő érv a hidrogén mellett, hogy a Toyota vízgőzt kipufogó autóját 3-4 perc alatt lehet megtankolni. Plusz pont még, hogy az alkatrész beszállító Faurecia, 400 Euróra szorította le a hidrogén tankok árát.

A hátrányt egyértelműen a hiányos infrastruktúra jelenti, mert 2020-ban, a bolygónkon 553 darab, nyilvános hidrogén töltőállomás működött. Ezt a számot lehet hova fejleszteni. Szerencsére a hidrogén iparág előtt, komoly fejlődési lehetőség áll és terjeszkedik ezerrel.

 

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.