Fenntarthatóság

Keményít Új-Zéland: klímatörvényt ír elő a pénzügyi szektornak

NRGreport | 2021.04.21. 12:17

Új-Zéland lesz a világ első olyan országa, amely törvényt hoz arra, hogy pénzügyi cégeit beszámoltassa az éghajlatváltozás következményeiről. Az ország 2050-re széndioxid-semleges akar lenni, és ebben a pénzügyi szektornak is ki kell vennie a maga részét.

A bankoknak, a biztosítóknak és az alapkezelőknek ismeriük kell befektetéseik környezeti hatásait – mondja az éghajlatváltozásért felelős miniszter, James Shaw.

"Ez a törvény rávilágít az éghajlati kockázatokra és ellenállóképességre, ami nagyon fontos szempont a pénzügyi és üzleti döntések során" – mondta Shaw.

A törvény vonatkozni fog az ország 200 legnagyobb vállalatára és számos olyan külföldi cégre, akiknek vagyona meghaladja az 1 milliárd ausztrál dollárt (703 millió amerikai dollár).

"Ha elsőként vezetünk be ilyen törvényt a világon, akkor ez lesz igazi „leadership” és ebben a vezető szerepben más országok számára is kijárjuk az utat, hogy aztán ők is kötelezővé tegyék az éghajlattal kapcsolatos nyilvánosságra hozatalt" – mondta David Clark, az új-zélandi kereskedelmi miniszter.

A törvény arra kényszeríti a pénzügyi cégeket, hogy környezeti hatásuk szempontjából ne csak saját befektetéseiket, hanem azokat a vállalatokat is értékeljék, amelyeknek kölcsönt adnak.

"Bár egyes vállalkozások már elkezdtek jelentéseket közzétenni arról, hogy az éghajlatváltozás hogyan befolyásolhatja üzleti tevékenységüket, stratégiáikat és pénzügyi helyzetüket, de még hosszú út áll előttünk" – tette hozzá Clark.

A jogszabályokról várhatóan ezen a héten kapják meg az első vázlatot.

A törvény elfogadása után a vállalatoknak 2023-ban kell megkezdeniük az éghajlatváltozás hatásairól szóló jelentést.

fotó. pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.