Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Hivatalos: 2030-ig 55%-kal kell csökkentenünk az üvegházhatású gázok kibocsátását

NRGreport | 2021.04.22. 03:00

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanács megállapodásra jutott arról az éghajlatpolitikai célkitűzésről, amely szerint az unió 2030-ig legalább 55 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest – adta hírül az MTI.

Mint arról már korábban mi is beszámoltunk, az Európai Bizottság már tavaly szeptemberben bemutatta a 2030-ig megvalósítani kívánt új éghajlatvédelmi tervét, a friss döntés a készülőben lévő klímavédelmi törvényt támogatja. Az Európai Unió éghajlattal kapcsolatos jogszabályi kereteit az elkövetkező 30 évre meghatározó megállapodása segíti azt a célkitűzést, hogy az unió 2050-re éghajlat-semlegessé váljon. Továbbá megállapodtak abban is, hogy a kibocsátáscsökkentésnek elsőbbséget kell biztosítani a fennmaradó szennyezés elnyelésével szemben.

Döntés született egy éghajlatváltozással foglalkozó európai tudományos tanácsadó testület létrehozásáról is, melynek feladata lesz többek között jelentések készítése uniós intézkedésekről, az éghajlati célokról, illetve az üvegházhatást okozó gázkibocsátás mértékének összevetése a vonatkozó európai szabályokkal és az EU 2015-ös párizsi klímamegállapodás szerinti kötelezettségvállalásaival.

A megállapodás értelmében az Európai Bizottság 2040-re vonatkozó, közbenső klímacélokat fog javasolni, egyidejűleg közzéteszi az unió üvegházhatást okozó gázok 2030-2050 közötti időszakra vonatkozó tervezett indikatív költségvetését az alapul szolgáló módszertannal együtt. Emellett kapcsolatba lépnek a gazdasági ágazat szereplőivel annak ösztönzésére, hogy hatékonyan részt vegyenek az unió 2050-ig elérni tervezett éghajlat-semlegességi céljának elérését szolgáló ütemterv elkészítésében. A bizottság emellett figyelemmel kíséri az ütemtervek kialakulását, megkönnyíti az uniós szintű párbeszédet, és megosztja a szükséges információkat.

Az ideiglenes megállapodás létrejöttét követően Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke rövid közleményt tett közzé, amelyben hangsúlyozta: az unió arra vonatkozó politikai elkötelezettségét, hogy Európa 2050-re az első éghajlat-semleges kontinenssé válhasson, immár jogi kötelezettségvállalás is segíti:

Az új éghajlatpolitikai szabályozás kötelező érvényű ígéretet jelent gyermekeink és unokáink számára" – fogalmazott.

 

Címlapkép forrása: Pexels 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.