Fenntarthatóság

Klímacsúcs: az USA kicsit megkésve, de végre csatlakozott a klímaharchoz

NRGreport | 2021.04.23. 15:05

Az Egyesült Államok 2030-ig minimum 50 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását – jelentette be Joe Biden amerikai elnök, az általa összehívott, virtuálisan megrendezett globális klímacsúcson a Fehér Házban. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a csúcstalálkozón pedig kijelentette, hogy az EU-ban kiterjesztik a szén-dioxid-kibocsátás kereskedelmi rendszerét az épületekre és a közlekedésre is – adta hírül az MTI.

Joe Biden amerikai elnök negyven állam- és kormányfőt hívott meg az online klímacsúcstalálkozóra, a kétnapos rendezvény célja, hogy előkészítse az ENSZ novemberi glasgow-i klímakonferenciáját, és meggyőzze a gazdasági nagyhatalmakat az ambiciózusabb klímavédelmi célkitűzések nélkülözhetetlenségéről. A csúcstalálkozón többek között részt vesz Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök, valamint Narendra Modi indiai kormányfő és Angela Merkel német kancellár is.

Az összefogásban az erő

A csúcstalálkozót megnyitó beszédében Joe Biden kifejtette elképzeléseit egy zöldebb gazdaságról, amelyben az éghajlatváltozást minden ágazatban komolyan veszik, és több munkahelyet eredményez a munkavállalóknak.

Nem pusztán egy virágzóbb gazdaságot építünk, hanem egy olyat, amely egészségesebb, igazságosabb és tisztább az egész bolygó számára. Ezek a lépések legkésőbb 2050-ig a nettó nulla kibocsátásra fogják átállítani Amerika gazdaságát" – jelentette ki az amerikai elnök.

Biden szerint a mostani csúcstalálkozó első lépésnek tekinthető a legnagyobb és legtöbb széndioxidot kibocsátó gazdaságok közös erőfeszítései felé. Éppen ezért kollektív fellépésre szólított fel az éghajlatváltozás leküzdése érdekében, és kijelentette, hogy a globális közösségnek nincs más választása, mint hogy szembeszálljon korunk egzisztenciális válságával. Akik pedig időben reagálnak, azok gazdaságaikat ellenállóbbá és versenyképesebbé tehetik, ha számolnak az éghajlatváltozás kezelésére irányuló beruházásokkal.

Új időszámítás veszi kezdetét az Európai Unióban

Ahogy arról már korábban írtunk, az EU, mint a harmadik legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó a világon, az úgynevezett Zöld megállapodás keretében 2050-re tervezi elérni a nettó zéró károsanyag-kibocsátást, illetve 2030-ig legalább 55 százalékkal kívánja csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest.

Az EU nemcsak az iparban alkalmazza, hanem az épületekre és a közlekedésre is kiterjeszti a jövőben a szén-dioxid-kibocsátás kereskedelmi rendszerét – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a csúcstalálkozón. Hangsúlyozta, hogy az EU júniusban kezdi meg szén-dioxid piacának átalakítását a gazdasági ágazatok zöldebbé tételének érdekében. Charles Michel az Európai Tanács elnöke a klímacsúcson tett nyilatkozatában elmondta, hogy az EU mintegy 100 milliárd dollárt fog mozgósítani az éghajlatváltozás elleni küzdelem finanszírozására. Illetve arra is kitért, hogy a koronavírus-járvány okozta válság kiegyenlítésére létrejött helyreállítási alap 30 százalékát zöld kötvények kibocsátásán keresztül finanszírozzák.

 

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.