Szabályozás

New York városnak elege lett a zöld hazugságokból, beperelte a három nagy olajipari vállalatot

NRGreport | 2021.04.23. 01:59

New York város bíróság elé állítja a három nagy olajipari vállalatot azzal a váddal, hogy azok félrevezető módon állítják be magukat a klímavédelem harcosainak és hogy hirdetéseikben „tisztább” üzemanyagokat kommunikálnak.

Az április 22-én benyújtott kereset szerint az ExxonMobil Corp, a BP Plc, a Royal Dutch Shell és az Amerikai Ásványolaj Intézet (American Petroleum Institute, API) iparági csoport "szisztematikusan és szándékosan félrevezette a fogyasztókat" benzinkutjaikon, "tisztább" és "kibocsátás-csökkentő" üzemanyagot árulva, miközben nem teszik közzé az éghajlatra vonatkozó konkrét hatásokat.

"Ezek a perek nem mozdítják elő az éghajlatváltozás elleni érdemi erőfeszítéseket, és teljesen feleslegesek" – mondta Casey Norton, az Exxon szóvivője.

A szektor megfizethető energiát biztosít, miközben jelentősen csökkenti a kibocsátást és a környezeti lábnyomot – mondta Paul Afonso, az API jogi vezetője, hozzátéve, hogy a per "értelmetlen".

A BP nem volt hajlandó kommentálni, és a Shell sem reagált egyelőre.

"Perünk alperesei milliókat költöttek arra, hogy meggyőzzék a fogyasztókat arról, hogy tiszta és zöld altenatívákat kínálnak"  – mondta James Johnson, a New York City Corporation tanácsosa.  „Pedig valójában nem is.”

Korábbi cikkünkben írtunk róla, hogy a „greenwashing”, azaz a zöldmosás minden szektorban tetten érhető. A legutóbbi Európai Uniós felmérés szerint a vállalatok fele előszeretettel hazudja zöldnek magát. A környezeti szempontból káros üzleti gyakorlattal rendelkező nagyvállalatok hatalmas összegeket költenek imázs-reklámokra, csak azért, hogy eltereljék a figyelmet az általuk okozott környezeti hatásokról.

New York nem először áll bele az oljaipari vállalatokba. A szövetségi fellebbviteli bíróság épp ebben a hónapban utasította el a város azon erőfeszítéseit, hogy öt nagy olajipari vállalatot vonjon felelősségre a globális felmelegedés okozta károk költségeinek megfizetésében. A 2018-ban benyújtott perben amerikai államok és városok fordultak bírósághoz, hogy állami szintű törvényekkel lépjenek fel éghajlatváltozás kérdésekben. Néhány hete azonban elvesztették ezt a csatát.

 

fotó: pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.