Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

A Bosch nem kockáztat: egy időben költ zöld energiára és foglalkozik robbanómotorokkal

NRGreport | 2021.04.24. 03:00

A német technológiai óriáscég éves üzleti jelentésének bemutatóján Stuttgartban ismertette, hogy az elektromobilitás előretörése mellett a robbanómotoron alapuló hagyományos meghajtási technológiát is fejleszteni kell, a Bosch legalább húsz évig hajt még végre beruházásokat ezen a területen – adta hírül azt MTI.

Több mint 15 ezer dolgozóval a legnagyobb magyarországi munkaadók közé tartozó vállalat sajtótájékoztatóján Stefan Hartung, a mobilitási megoldásokkal foglalkozó részleg vezetője korábbi kijelentésükkel ellentétben most azt hangsúlyozta, hogy hiba lenne konkrét időpontot kijelölni a robbanómotorral működő járművek gyártásának leállítására. A Bosch-nak a terület egyik vezető szereplőjeként „kötelessége" folytatni a fejlesztéseket, beruházásokat – mondta. A vállalat azonban ezzel egy időben csak idén mintegy 700 millió eurót, összességében pedig már ötmilliárd eurót költött az elektromobilitással kapcsolatos fejlesztésekre.

Nem az elektromobilitás az egyetlen út

Volkmar Denner, a Bosch igazgatótanácsának elnöke nem tartja célravezetőnek az Európai Unió Euro7 károsanyag-kibocsátási szabályozásra vonatkozó terveit, de kifejezetten üdvözölte, hogy elmozdulás tapasztalható a vitában. Szerinte az Európai Bizottságnak nem lenne szabad egyedül az elektromobilitás fejlesztésére alapozni a klímavédelmi erőfeszítéseket, hanem valamennyi lehetséges technológia iránt nyitott megközelítést kellene alkalmaznia.

A klímavédelem nem a belső égésű motorok, hanem a fosszilis eredetű üzemanyagok térvesztéséről szól – indokolta álláspontját Denner.

A Bosch a tervek szerint halad tovább saját klímavédelmi céljai megvalósításában. Miután a cégcsoport összes, világszerte több mint 400 telephelye igazoltan klímasemleges, a vállalat konkrét lépéseket tesz az úgynevezett Scope 3 terv irányába. A Bosch 2030-ra, a 2018-as szinthez képest, 15 százalékkal tervezi mérsékelni szén-dioxid-kibocsátását a teljes értékláncban, azaz a beszállítóitól egészen az ügyfelekig – ami 67 millió tonnával kevesebb kibocsátást jelent. A jövőben a beszállítók és logisztikai szolgáltatók széndioxid-lábnyomának is a beszerzési folyamatok értékelési kritériumává fognak majd válni a vállalatnál.

Hatalmas bizniszt jósolnak a zöld hidrogénnek

Mint arról már korábban beszámoltunk, sokan vélik úgy, hogy a hidrogén lehet az, ami egybefogja majd a jövő tiszta, karbonsemleges energiarendszerét. Hasonlóképpen vélekedik a Bosch is, szerintük a zöld hidrogénnek 2030-ra mintegy 40 milliárd eurós piaca lesz az Európai Unióban, éves szinten 65 százalékos növekedési ütemmel. A hidrogénből elektromos energiát előállító üzemanyagcellák terén a vállalat telepített és mobil megoldásokat is fejleszt. 2021 és 2024 között a Bosch az üzemanyagcella-technológiába összesen egymilliárd euró befektetést tervez. A Bosch tavaly 71,5 milliárd eurós árbevételt ért el, ez 6,4 százalékos csökkenés éves szinten, működési eredménye kétmilliárd euróra csökkent az előző évi 3,3 milliárd euróról. 2021 első három hónapjában pedig 17 százalékkal nőtt a Bosch csoport árbevétele az előző év azonos időszakához viszonyítva.

 

Képek forrása: Bosch

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.