Trading

Befutott a MET első LNG tankerhajója a krk-i terminálra, amely egyben az első, EU területén felpakolt LNG rakomány is

NRGreport | 2021.04.26. 12:00

Újabb cseppfolyósított földgáz (LNG) szállítmány érkezett Horvátországba a Krk szigeténél található horvát LNG-visszagázosító terminálba, amely egyben a MET Croatia Energy Trade vállalat számára az első LNG szállítmányát is jelenti. A Methane Nile Eagle nevű LNG-tankerhajó teljes teherbírása 145 000 köbméter.

A belga Zeebrugge kikötőjéből indult az a rakomány, amely április 26-án befutott a krk-i kikötőbe. Ez a legutóbbi szállítmány már az ötödik eddig importált rakomány, viszont az első, amely az Európai Unió területén található kikötőből érkezett.

A terminál januári indulása óta eltelt időszak meglehetősen eseménydús volt. Globális szinten árazási anomáliák és egyéb megjósolhatatlan fejlemények jelentkeztek, helyben pedig az érkező szállítmányok átütemezését kellett megoldani. Március óta azonban stabilizálódott az LNG-tankerek érkezése” – mondta Mario Matković, a MET Croatia Energy Trade vezérigazgatója.

A MET közel egy éve, 2020 májusában jelentett be, hogy hároméves időszakra jelentős kapacitást köt le a horvát terminálon. A MET International, a MET Csoport nemzetközi energiaellátásért és -kereskedelemért felelős vállalata 2016 óta működteti egyre sikeresebb LNG-üzletágát, amely a cégcsoport cseppfolyós földgáz-szállítmányait elsősorban a spanyol és olasz földgázpiacra juttatja el. Helyi gázkereskedőként a MET Croatia a svájci központú MET Csoport horvátországi tagja, és hétéves időszakra már összesen 2,67 milliárd köbméter kapacitást kötött le a krk-i LNG-terminálon.

A MET értékesítette az úszó terminállá (FSRU) átalakított LNG Croatia tankerhajó üzembe helyezésére szolgáló első LNG-szállítmányt is, a spanyolországi Sagunto kikötőjében 2020 novemberében.

„Büszkék vagyunk rá, hogy sikerült biztosítanunk a szállítmány pontos érkezését” – tette hozzá Mario Matković, utalva a Szuezi-csatorna eltorlaszolása miatti, közelmúltbeli torlódásokra egyes európai kikötőkben. Matković szerint 2021 októberéig a MET Croatiának még két LNG-szállítmánya érkezik a terminálhoz.

Az első horvátországi LNG-terminál, ami terminál működésének első LNG szállítmányát 2020 októberében fogadta, évente akár 2,6 milliárd köbméter földgázt táplálhat az országos gázvezeték-hálózatba. A projekt megvalósítása 233 millió euróba került, ebből 101 illió eurót az Európai Unió biztosított.

 

Címlapkép forrása: group.met.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.