Szabályozás

Nem lenne jó, ha csak Joe Biden villogna a zöld jövőképpel, így Európa is kötött végre klímamegállapodást

NRGreport | 2021.04.26. 12:38

Az Európai Unió előzetes éghajlatvédelmi megállapodást kötött, amelynek lényege, hogy hogy 2050-ig klímasemlegessé tegye a közösség 27 országát. A parlament és a tagállamok megegyeztek az új szén-dioxid-kibocsátási célokról, még a Joe Biden által rendezett virtuális csúcstalálkozó estéjén.

"Az, hogy Európa legyen az első klímasemleges kontinens 2050-re, az nem csak politikai, de már jogi elkötelezettség isközölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

fotó: wikipedia

A tisztviselők a múlt heti éjszakába nyúló tárgyalásokat követő ideiglenes megállapodásukban még az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának legalább 55%-os, 2030-ig történő lecsökkentésébe is beleegyeztek.

"Legfőbb ideje volt, hogy megkössük a megállapodást, hiszen Európának is meg kell mutatnia, hogy hol is állunk az Egyesült Államok és Kína pozitív fejleményeinek fényében" – mondta Peter Liese,  Európai Parlamenti képviselő.

Az 55% úgy alakult ki, hogy bár 40% volt az eredetileg kitűzött cél, de egyre több lett a nyomasztó, globális felmelegedést alátámasztó bizonyíték, így a környezettudatosabb választótestület végül fejjebb tolta ezt a számot, bár az uniós jogalkotó még ennél is magasabb, 60% -os célban bízott.

A Zöldek (The Greens) törvényhozói kifejezetten azt panaszolták, hogy már így is túl sok könyvelési trükköt alkalmaztak az 55% -os szint eléréséhez, és hogy a valóságban ez csak a közvetlen kibocsátások 52,8% -os csökkentésével egyenlő.

Környezetvédelmi szakértő és európai parlamenti képviselő, Michael Bloss, szerint az uniós országok és a parlament „belerohantak egy gyenge éghajlati törvénybe, csak hogy legyen egy közös fotó Joe Bidennel”.

"Az európai döntéshozók elszalasztották egy történelmi lehetőséget, hogy megfelelő módon kezeljék az éghajlati válságot" – kritizálta a megállapodást Wendel Trio, a Climate Action Network Europe igazgatója.

„Ez az éghajlati törvény nem más, mint a már meglévő dolgok újracsomagolása”

A tárgyalások elnöke, Pascal Canfin liberális EP-képviselő, a Renew Europe képviselőcsoportja szerint középutat kell találni. Szerinte „az elért kompromisszum így is ambíciózus: az előttünk álló kilenc év során még így is két és félszer többet fogunk tenni, mint az elmúlt 10 évben”.

Az EU-megállapodást még hivatalosan jóvá kell hagynia a tagországoknak, illetve az Európai Parlamentnek, bár ennek alig kellene többnek lennie, mint egy gumibélyegzőnek.

Az Egyesült Államok, aki Kína után a világ második legnagyobb szennyezője, épp bejelenteni készül új céljait az üvegházhatású gázok kibocsátásának 2030-ig történő csökkentésére.

Bár az Egyesült Államok várhatóan nagyobb csökkentésekre törekszik, azt azért látni kell, hogy ők jóval magasabb kibocsátási szintről indulnak, mint Európa.

fotó: europaparl.europa.eu

Washington és Brüsszel egyaránt arra törekszik, hogy „szén-dioxid-semlegessé” váljon a század közepére. A tudósok szerint ezt valóban mindekinek meg kell tennie, ahhoz, hogy az átlagos globális hőmérséklet ne emelkedjen 2 Celsius fok fölé 2100-ig. A párizsi megállapodás merész célkitűzése, hogy a globális felmelegedést a század végére még az iparosodás előtti időkhöz hasonlító, 1,5 C-ra korlátozza, de ez valószínűleg még ennél is drasztikusabb csökkentést igényelne világszerte.

 

 

 

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.