NRGreport
Menü

Szaúd-Arábia 200 milliárd dolláros megtakarítást remél az energiareformtól

Trading | NRGreport | 2021-04-26 03:43

Szaúd-Arábia több mint 200 milliárd dollár megtakarítást vár attól a tervezett energiareformtól, amelyben függetleníteni akarja gazdaságát az olajbevételektől és közben 7%-ra szorítaná le a munkanélküliséget.

A világ legnagyobb olajexportőre az elmúlt években ambiciózus reformprogramba kezdett gazdaságának korszerűsítése és munkahelyek teremtése érdekében. Az ország csökkenteni akarja olajbevételektől való függőségét - jelentette be a szaudi pénzügyminiszter.

"Ez a program a kormány számára mintegy 800 milliárd riála (213,34 milliárd dollár) megtakarítást jelentene a következő 10 évben."

fotó: twitter

A hazai fogyasztásban folyékony anyagok helyett áttérnének gázra és megújuló energiaforrásokra.

"Az egyik kezdeményezés a folyékony fosszilis anyagok kiszorítása" - mondta Mohammed al-Jadaan pénzügyminiszter.

Szaúd-Arábia ebben a hónapban hét új napenergia-projekttel írt alá áramvásárlási megállapodásokat, amely már az energia-mix optimalizálására vonatkozó terveik része.

"Naponta legalább 1 millió hordó olajat kell kiszorítanunk a következő 10 évben, és azt gázra és megújuló energiára cserélni"- mondta Jadaan.

Az alacsonyabb kőolajárak és a koronavírus-válság miatt a királyság a közelmúltban bejelentette a belföldi befektetések felgyorsításának tervét.

Annak érdekében, hogy néhány tervezett beruházást ne az állami kincstárt terhelje, pár vállalatot megkértek, hogy csökkentsék a kormánynak fizetett osztalékot és inkább lendüljenek fel a tőkekiadások.

"Mostantól 2025-ig, esetleg 2030-ig, a fenntartható költségvetés lesz a legfontosabb. Amíg nem teljesítjük a 2030-as célokat, figyelnünk kell a költségvetés fenntarthatóságára és kordában tartanunk a kormányzati kiadásokat" - mondta Jadaan.

A 2030-as jövőkép Mohammed bin Salman koronaherceg terve, hogy Szaúd-Arábia gazdaságát függetlenné tegye az olajtól, valamint új iparágakat teremtve és a magánszektorral megaprojekteket építve, munkahelyek millióit hozza létre.

A munkanélküliség 2020 végén 12,6% volt, szemben a tavalyi második negyedévi 15,4 százalékos rekordmagassággal - amikor a gazdaság még a pandémiától szenvedett,- azonban ez még távol áll attól a 7% -tól, amelyet a királyság 2030-ra akar elérni.

Nem csak Szaúd-Arábia gondolkodott megújulókban és dédelgeti az olajbevételektől való függetlenedést: az Egyesült Arab Emírségek szintén nyitott már napenergia felé.

NRGreport | Forrás: reuters