Vállalatok

Az OMV Petrom lehet a fekete-tengeri Neptun Deep gázmező operátora, de ennek nagy ára van

NRGreport | 2021.04.27. 12:00

Az OMV Petrom olajvállalat akkor lehet a fekete-tengeri Neptun Deep gázmező operátora, ha az amerikai ExxonMobil a Romgaz román állami gázvállalatnak adja el az 50 százalékos részesedését – adta hírül az MTI az OMV Petrom bejelentését.

Március végén kötelező vételi ajánlatot tett a Romgaz román állami gázvállalat az amerikai ExxonMobil olajvállalatnak a Neptun elnevezésű fekete-tengeri földgázmezőben birtokolt 50 százalékos részesedésére. A román sajtó szerint korábban megállapodás született az OMV Petrom és a román állam között, hogy az osztrák vállalat lesz az operátor, de később nézeteltérések merültek fel. A napokban kiadott közlemény viszont valószínűleg azt jelzi, hogy ez a vitás kérdés megoldódott.

A közlemény Aristotel Judet, a Romgaz vezérigazgatóját is idézte, aki elmondta:

Készen állnak, hogy egyenlő partnerei legyenek az OMV Petromnak, és abban az esetben, ha az ExxonMobil elfogadja a Romgaz vételi ajánlatát, akkor az osztrák vállalat lesz az operátor.

Korábban beszámoltunk már arról, hogy a Wood elemzője szerint is jobb az OMV-re támaszkodniuk, mivel a Romgaznak nincs tapasztalata mélytengeri területeken. Vagyis bár az állami Romgaz nagyobb mértékű bevonása kedvezően hathat a projekt támogatására, azaz, végre megindulhatna a termelés, mégis az lenne a legelőnyösebb, ha a projekt üzemeltetője az OMV lenne.

Fotó: Flickr / OMV Petrom

​Az ExxonMobil 50 százalékos részesedéssel rendelkezik a Neptun projektben, csakúgy, mint az OMV, de jelenleg ők üzemeltetik a blokkot. Az amerikaiak annak ellenére, hogy már régóta szabadulni akarnak a beruházástól a kedvezőtlen befektetési feltételek miatt, még nem döntötték el, hogy eladják vagy sem a román félnek a részesedésüket. A földgázmezőben 42-84 milliárd köbméter közöttire becsült gázmennyiség rejlik, amelynek kitermelésében egyébként Magyarország is érdekelt.

 

Címlapkép forrása: omvpetrom.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.