Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Végre teljesen lebomló műanyagot gyártottak

Stuth-Nagy Niki | 2021.04.28. 07:30

Tudósok évtizedek óta dolgoznak valóban lebomló, környezetbarát műanyagon, de eddig nem jártak túl sok sikerrel. A Kaliforniai Egyetem szakértői viszont most áttörést érhettek el a technológiában.

A jelenleg kapható, lebomlóként reklámozott műanyagokkal még mindig elég sok probléma van mind gyártás, mind pedig a konkrét lebomlás során. Egészen mostanáig nem sikerült olyan technológiát fejleszteni, ami tényleg környezetbarát műanyagot eredményez, nincsenek mérgező melléktermékei, és valóban le is bomlik, nem csak néhány komponense. A jelenleg piacon lévő megoldások politejsavból (PLA) készülnek, ami biológiai úton lebomló, hőre lágyuló műanyag, rendszerint növényekből készítik. Elsősorban magas keményítőtartalmú gabonafélékből lehet előállítani. Ezek általában ugyanúgy a kommunális hulladékban végzik, és egyáltalán nem bomlanak le gyorsabban, mint a hagyományos műanyagok, maximum kevesebb káros végterméket hagynak maguk után. A Kaliforniai Egyetem azonban most végre áttörést érhetett el a probléma megoldásában.

A kutatók olyan egyszer használatos műanyagot fejlesztettek, amely hő és víz hatására teljesen lebomlik. A módszer titka egy enzim, ami csak akkor indul be, ha az anyagot nedvesség vagy napsütés éri. A szakértők szerint a megoldás tökéletes lehet olyan eszközök kiváltására is, mint a műanyag evőeszközök, amelyek legalább annyira szennyezik a környezetet, mint az eldobált műanyagzacskók.

A Kaliforniai Egyetem szakértői megjegyezték, hogy ha olyan műanyaghelyettesítőket használunk, amelyek nem kedvezőbbek a hagyományos műanyagnál, akkor hiába készülnek növényi alapanyagokból, nem leszünk velük előrébb.

Az új technológia során polimerevő enzimeket adnak hozzá a műanyaghoz, amelyek hő (például napsütés) és víz hatására elkezdik lebontani az anyagot. A kutatók által kifejlesztett random heteropolimerek úgy tartják egyben az enzimeket, hogy a műanyag szerkezete ne sérüljön, ezért a szakértők szerint rengeteg, korábban hagyományos műanyaggal készülő eszközt lehet vele helyettesíteni. Nagy előnye, hogy az izzadásra például nem reagál, és arra sem, ha valami csak egy kicsit párás vagy nedves, így amiatt nem kell aggódni, hogy teljesen hétköznapi körülmények között bomlani kezd.

Érdekes egyébként, hogy a kutatást az amerikai hadsereg finanszírozta, legalább részben – a Study Finds cikke szerint a hadsereg számára is hasznos lehet a viszonylag rövid időtávon belül lebomló, sokoldalú műanyag. A kutatók azonban a fiatalabb generációt is megcéloznák vele, akik szeretnének környezettudatosabban élni a mindennapokban, és kevesebb egyszer használatos, hagyományos műanyagot használni.

  Stuth-Nagy Niki
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.