Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Ausztrália 417 millió dollárt fektet hidrogénbe és szén-dioxid-megkötésbe a klímaváltozás elleni harc érdekében

NRGreport | 2021.04.29. 15:22

Ausztrália miniszterelnöke 417 millió dollár mértékű befektetést javasolt hidrogén- és széndioxid-megkötő projektekre. Ötre növelnék a hidrogéntermelő központok számát.

Az új hidrogéntermelő központok építésére és szénmegkötő technológiákra fordított összeg több mint 2500 munkahelyet teremtene, úgy, hogy egyben az ország üvegházhatásúgáz-kibocsátását is csökkentené – közölte Scott Morrison, Ausztrália miniszterelnöke.

"Fontos, hogy úgy tesszük Ausztráliát sikeressé, hogy már most olyan technológiákba fektetünk be, amelyek majd a jövő felé segítik iparágainkat, mindezt alacsonyabb károsanyag-kibocsátás mellett, támogatva ezáltal további munkahelyek teremtését is – mondta Morrison.

„Nem tehetünk úgy, mintha a világ nem változna. Ugyanis ha így fognánk fel, akkor egy idő után nem tudnánk növelni a munkahelyek számát az országban, ami különösen kritikus kérdés a regionális területeken" – tette hozzá.

A pénz kicsivel több mint felét arra költenék, hogy a hidrogéntermelő központok számát egyről ötre növeljék. A központban a hidrogéngyártók, a felhasználók és az exportőrök együtt helyezkednek el.

Ausztrália már most is a világ egyik legnagyobb cseppfolyósított földgáz- és szénexportőre – mindkettő erősen környezetszennyező fosszilis anyag. Kormányuk most azt akarja, hogy Ausztrália 2030-ig a világ egyik legjelentősebb hidrogén-szállítójává váljon, és hogy a termelési költségeket 2 AU/kg (1,54 USD) alá csökkentsék.

A finanszírozást a kormány következő pénzügyi évre vonatkozó gazdasági tervében részletezik, amelyet május 11-én hoznak majd nyilvánosságra.

A kiadásokhoz a Parlament jóváhagyása szükséges.

 

 

fotó: pixabay

 

 

 

 

 

 

 

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.