Mobilitás

Extreme E: zöldmosás szaga van az idén debütáló autóversenynek

Benedek Attila | 2021.04.29. 09:06

A környezetbarát autóverseny korunk tükörképbe: a bázis, egy hajdani teherhajó, amit 57 literes turbódízel motor működtet. A rendezvény fő célja, hogy a globális felmelegedésre felhívja a figyelmet.

A hajdani politikus, Alejandro Agag ötlete a Formula-E (2014). Az elektromos versenyautókkal zajló széria, jól kinőtte a gyerekbetegségeit. A zöld koncepció működőképességét bizonyítja, hogy az idény végén kilépő Audi és BMW mellett, gyári szinten maradt a DS, a Jaguar, Mercedes, a Nissan és a Porsche is.

A Formula E, 4-5 év múlva, talán még az F1-nek is ellenfelévé válhat. Erre akkor lenne jó esélye, hogy ha megérkeznének a rég várt szilárd test akkumulátorok. Az innen érkező erőt, megbolondíthatják 3-4 motoros hajtással és szuper precíz nyomaték vezérléssel. A habot a tortán, a 800-900 lóerős összteljesítmény és az 1000 Nm körüli nyomaték jelentené.

Ez a műszaki tartalom – megfelelő gumikkal párosítva – már olyan gyorsulást és kanyarsebességet produkálhatna, ami kb. 250-300 km/óráig jobb vagy hasonló lenne, mint a F1 szivaroké. Ez mellett, már nem lenne gond a vinnyogó troli hang.

Agag ügyessége abban rejlett, hogy a Formula E-be beterelte a környezetvédők által – főleg Európában – sokat gyötört autógyárakat. Ezért a kezdetekben, a szériának volt egy kis greenwashing jellege. Ez elmúlni látszik, mert már bőven száz fölé növekedett az elérhető elektromos autók száma, ami igazán biztató. És szinte havonta jönnek ki új modellek.

Idén érkezett meg az Extreme E, az a versenyszéria, amely a világ legérintetlenebb helyein kijelölt útvonalon zajlik. Itt férfi és női versenyzők osztják meg egymás között a vezetést. Az egész célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetszennyezésre, klímaváltozásra és több más aktuális problémára.

Amikor turbódízel motor hajtja a szállító hajódat…

Hogy a sokat emlegetett ökológiai lábnyom minél kisebb legyen, az angol királyi posta hajdani szállítóhajóját vásárolták meg. Ez szolgál bázisul a versenyeken, és a 105 méteres St. Helena szállítja a csapatok autóit, felszerelését, ami több hetes tengeri utakat jelent. (Arról sajnos nincsenek adatok, hogy a hajó motorját pl. mennyire zöldítették és milyen üzemanyaggal tankolják.) Az egyforma, ODYSSEY-21 típusú, 544 lóerős versenyautók töltését környezetbarát módon oldják meg, üzemanyagcella segítségével fejlesztik az áramot.

Hogy az egész világ odafigyeljen az eseményre, igen kellemes összegekért szerződtettek három rali világbajnokot. Loeb, Sainz és Ogier mellett erősíti a mezőnyt Jenson Button is, az F1 2009-es világbajnoka. A nagy nevek között megtalálható még a ralikrossz világbajnokság élmenői mellett, csapat tulajdonosként Nico Rosberg és Lewis Hamilton is.

Az első futam már lement Szaúd-Arábiában, ahol 8,5 kilométeres pályán száguldottak a versenyzők. Mivel a viadalt nem rali stílusban bonyolítják, egymás után indítva, ebből adódott pár gond. A rendezők nem gondolták, hogy nagy por lesz, ezért a menet közben ráálltak a páros küzdelmekre.

A Claudia Hürtgen két balesetbe is belekeveredett. Az enyhébb az volt, amikor hátulról bele hajtott az óvatosabban közlekedő német pilótanő autójába az amerikai terepralis (Kyle Leduc). Előző nap, Hürtgen gyönyörű leszúrt tripla Rittbergert mutatott be, ami nagyon komolyat futott a videó megosztókon. (Szerencsére személyi sérülés nem történt.) Ezek után a kevésbé szociális rajongók, komolyan élezték a nyelvüket a hölgy vezetési képességein…

Az első futam lement. Az új versenysorozatnak jelenleg erősebb a zöld PR szaga, és több ellenmondást tartalmaz, mint a Formula E, amely már világbajnoki szintre emelkedett. A nagy nevek és a balesetek viszont vonzották a nézőket a közösségi médián, akiknek reméljük átment valamennyire a zöld üzenet.

 

fotó: Extreme E, Jaguar

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.