Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

A COVID-19 gazdasági ösztönző csomagok még mindig több fosszilis energiában gondolkodnak világszerte, pedig csak a szélipar több mint 3 millió új munkahelyet teremthetne a következő öt évben

NRGreport | 2021.04.30. 13:09

A Globális Szélenergia Szövetség (GWEA) előrejelzése szerint a szélenergia-ágazat munkaerőállományának növekedése az elkövetkező években gyors ütemben fog tovább nőni, köszönhetően a gombamódra szaporodó offshore és a szárazföldi projekteknek.

Több mint 3,3 millió új munkahelyet biztosíthat a szélenergia-ágazat az elkövetkező öt évben, mivel az ipar bővül a tiszta energia iránti növekvő igény kielégítésére – derül ki a Globális Szélenergia Szövetség (GWEC) új elemzéséből.

A brüsszeli ipari szövetség tegnap közzétett kutatása szerint 470 GW szárazföldi és tengeri szélkapacitásra lehet számítani 2021 és 2025 között. Ez a hullám több millió munkahelyet teremt az ipar teljes értékláncában, beleértve a projektek tervezését és fejlesztését, gyártását, telepítését, az üzemeltetési és karbantartási, valamint leszerelési munkaköröket.

Ezeknek a munkahelyeknek nagy része alapvetően a gyorsan növekvő szélpiacokon lesz, mint például Kína, az Egyesült Államok, India, Németország, az Egyesült Királyság, Brazília, Franciaország, Svédország, Spanyolország, Dél-Afrika és Tajvan – áll a jelentésben.

Az előrejelzések a munkahelyteremtés mértékének jelentős gyorsulását jelentik a tiszta energia szektorban. A Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) számításai szerint a világon eddig mintegy 1,2 millió munkahely jött létre a széliparban, amely eddig 751GW kapacitást telepített.

Ben Backwell, a GWEC vezérigazgatója sürgette a kormányokat, hogy fektessenek be aktívabban az ágazatba, mivel a világjárvány nyomán a gazdaság fellendítésére szolgáló ösztönző csomagok sok kormány terveiben még mindig a fosszilis anyagokból nyert energiát részesítik előnyben a megújuló energiaforrások helyett.

"Mivel a világ még mindig a Covid-19 járvány gazdasági hatásait nyögi, a kormányoknak a szélenergia-ágazatra mint kulcsfontosságú iparágra kell tekinteniük ahhoz, hogy megteremtsék a szükséges munkahelyeket, hogy ne csak a gazdáságuk helyreállítására koncentráljanak"

Annak ellenére, hogy vitathatatlan bizonyíték van arra, hogy a szél és más tiszta energia szektor jelentősen több gazdasági előnyt és munkahelyet kínál, a Covid-19 ösztönző csomagok világszerte még mindig 30 milliárd dollárral többet költenek a fosszilis üzemanyagok energiájára a tiszta energiához képest.

Minden fosszilis anyagokra költött dollár azt jelenti, hogy lemaradunk a potenciális munkahelyekről.

Az új jelentés becslése szerint 2020-ig Kínában körülbelül 550 000 szélenergia-dolgozó volt, Brazíliában 260 000, az Egyesült Államokban 115 000 és Indiában 63 000 szélenergia-ipari dolgozó volt.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.