Vállalatok

Csökkent a Chevron profitja az első negyedévben, a pandémia után még a texasi vihar és a gyenge finomítói marzsok is betettek neki

NRGreport | 2021.05.02. 22:08

A Chevron Corp első negyedéves nyeresége 29 százalékkal esett vissza az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest, mivel az olaj- és gázárak nyereségességét a gyengébb finomítási árrések, a termelési veszteségek és a tavalyi eredményt szépítő eszközeladások durván csökkentették.

Általánosságban kedvezően hatott az olajtársaságokra, hogy az energiaárak némileg helyreálltak idén az első pár hónapban. Azonban míg az európai cégek felülmúlták az előrejelzéseket, a Chevron profitja csökkent.

"Az eredmények visszaestek az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest, részben a pandémia, részben pedig a pandémia és a texasi vihar miatt csökkenő árrés- és volumenhatások miatt" – mondta Michael Wirth, a Chevron vezérigazgatója.

A Chevron, a második legnagyobb amerikai olajtermelő 1,72 milliárd dollár, vagyis részvényenként 90 cent nyereséget jelentett, szemben az egy évvel korábbi 2,45 milliárd dollárral, vagyis részvényenként 1,31 dollárral. Az egy évvel ezelőtti eredmények mintegy 680 millió dollár eszközértékesítést és kedvező adótételeket tartalmaztak.

Csak a téli vihar önmagában 300 millió dollár mínuszt okozott, a kiesett termelés és a javítási munkák miatt.

A nettó nyereség 1,4 milliárd dollár, vagyis részvényenként 72 cent volt, szemben az egy évvel korábbi 3,6 milliárd dollárral, vagyis 1,93 dollárral.

A részvényárfolyam 2 százalékot esett a péntek reggeli kereskedés során.

A vártnál gyengébb készpénztermelés és a vártnál valamivel magasabb nettó adósságállomány, ez mintegy 38,3 milliárd dollár volt.

A Chevron finomítása 5 millió dolláros nyereséget ért el, szemben az egy évvel ezelőtti 1,1 milliárd dollárral, mivel a járvány továbbra sem kedvez a kerozin, gázolaj és benzin iránti keresletnek. Emellett még a téli vihar is betett az Egyesült Államokbeli operációnak.

Az olaj- és gáztermelésből származó jövedelem 20 százalékkal csökkent az árnövekedés ellenére, mivel az Egyesült Államokon kívül a csökkenő volumen, a devizahatások és az eszközértékesítés hiánya nem tudott hozzájárulni jobb eredményekhez.

A vállalat első negyedéves tőkekiadása 2,5 milliárd dollár volt, szemben az előző év azonos időszakának 4,4 milliárdjával. A cég visszafogja az idei kiadásokat.

A Chevron vezérigazgatója nemrég optimistán nyilatkozott a jövőt illetően.

A 2020-as éves jelentések még nem sikerültek fényesre, de a 2021-es első negyedévben már többen is jó eredményekről számoltak be. A BP majdnem megháromszorozta a nyereséget, míg a Total 69 százalékos növekedést ért el. Az Exxon szintén jó eredményeket jelentett ugyanezen a napon.

fotó: Chevron

  NRGreport
Címkék
#BP   #Chevron   #Exxonmobil   #Michael Wirth   #olajár   #olajtársaságok   #pandémia   #Shell   #Texas   #Total  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.