Vállalatok

Újra profittal zárta a negyedévet az Exxon: gyengélkedő kutatás-termelés és továbbra is veszteséges finomítás mellett szárnyalt a petrolkémia

NRGreport | 2021.05.02. 16:52

Öt negyedév után végre nyereséggel zárt az ExxonMobil, köszönhetően a magasabb olajáraknak és petchem árrésnek. Ahogy nőtt a nyersolaj ára, úgy keresett többet a vállalat – hasonlóan az iparág többi szereplőjéhez.

Jót tett az Exxon eredményeinek a nemrég végrehajtott komoly költségcsökkentési program, így a vállalatnak sikerült megfordítania a tavalyi éves veszteséget és erős cash flow termeléssel ledolgoznia a vállalat adósságát.

A nettó jövedelem 2,73 milliárd dollár, azaz részvényenként 64 cent volt az első negyedévben, szemben az egy évvel korábbi 610 millió dolláros, azaz részvényenként 14 centes veszteséggel.

A globális gazdasági helyzet javulása növeli a termékeink iránti keresletet – mondta Darren Woods vezérigazgató az elemzőkkel folytatott beszélgetésen.

"Az elmúlt évek erőfeszítéseinek köszönhetően ma erősebb vállalat vagyunk, már egyre javuló kilátásokkal"

– mondta Woods.

A petrolkémia húzott legjobban az első negyedévi eredményekben: az itt felmutatott nyereség közel tízszerese lett az egy évvel ezelőtti szintnek, ami ötéves szinten a legerősebb eredménynek számít, köszönhetően annak, hogy a műanyagok ára magas és nagy a kereslet is irántuk.

Az Exxon költségcsökkentési programja szintén növelte a bevételeket. 3,1 milliárd dollárra csökkentették a tőkekiadásokat, ami a közel két évtized legalacsonyabb értéke. A költségcsökkentések révén a cash flow 9,3 milliárd dollárra emelkedett, ami 2018 óta a legmagasabb.

Az Exxon 2018. harmadik negyedéve óta most először fedezte kiadásait és osztalékkifizetését a cash flow-ból.

A vállalat kutatás-termelés divízója az első negyedévben 2,6 milliárd dollárt keresett a már magasabb olajárak mellett, de ez eltörpül egy évvel korábbi 536 millió dolláros nyereséghez hasonlítva.

A petrolkémia ezzel szemben évtizedes szinten a legjobb negyedévét produkálta.

Az Exxon vegyipari vállalkozása korábban is erős nyereségtermelő volt, de a pandémia előtt némileg megingott. Most úgy tűnik, hogy sikerült „kiigazítani a hajót” – mondta Peter McNally, a Third Bridge Group elemzője.

A finomítás 390 millió dollár veszteséget könyvelt el, szemben a tavalyi 611 millió dolláros veszteséggel.

A termékértékesítés 8% -kal csökkent a tavalyi szinthez képest.

fotó: ExxonMobil

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.