Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Ijesztő videó mutatja meg, mennyire átformáljuk a bolygó felszínét

Stuth-Nagy Niki | 2021.05.04. 05:00

Talán nem ez volt a fő célja, de mindenképp ijesztő mellékterméke a Google Earth új frissítésének az, hogy mindennél jobban mutatja meg, hogyan formáljuk át mi és az általunk felerősített klímaváltozás a bolygónkat.

Új funkcióval bővült a múlt hónapban a Google Earth (Google Föld): most már háromdimenziós timelapse videóban is megnézhetjük, hogyan változott 1984 és 2020 között a bolygó felszíne. Az idő múlását szemléltető mód egyben láthatóbbá teszi a klímaváltozás hatásait is.

Az újítás április közepén érkezett meg a programba, Rebecca Moore, a Google Earth igazgatója jelentette be. A funkciót egész egyszerűen „timelapse” névre keresztelték, és a Google Earth bal oldali menüsávjának Utazó (Voyager) módja alatt érhető el (ezt egy kormány alakú ikon jelzi). A Google felajánl öt előrekészített „vezetett túrát” is, melyek többek közt az erdők átalakulását, a városiasodást, vagy a bányászat hatásait mutatják be.

 

A keresőóriás programjának új funkciójához mintegy 24 millió felvételt használtak fel, és a több mint 20 millió gigabájtnyi adatból egyetlen, 4,4 terapixel méretű videómozaikot készítettek, ennek egyes pontjai váltak most böngészhetővé. A cég a NASA, az amerikai földtani intézet (USGS), az Európai Bizottság és az Európai Űrügynökség (ESA) közreműködésével gyűjtötte össze a szükséges adatokat.

Akinek ismerős lenne a Google Earth timelapse funkciója, az nem emlékszik rosszul: kétdimenziós funkció eddig is volt, a háromdimenziós azonban most mindennél látványosabb. Főleg akkor, ha azt szeretnénk megnézni, mit tett a klímaváltozás a bolygóval, erre ugyanis ijesztő pontossággal képes választ adni a program. A relatív rövid időintervallum (37 év) alatt is jól látszik, hogyan húzódtak vissza például Alaszka gleccserei vagy hogyan tört magának utat az erdőirtás az Amazonas medencéjében.

Az új funkció nem csak magában a programban érdekes: a Google feltöltött egy rakás videót a tárhelyére, amelyeket bárki letölthet – sőt, a keresőóriás arra is ösztönzi a tanárokat, kormányzati dolgozókat, környezetvédelmi szakembereket, gyakorlatilag minden érdeklődőt, hogy minél többet böngésszenek át közülük. Több mint 800 videó készült kétdimenzióban és háromdimenzióban egyaránt.

A videók, bár valóban lenyűgözőek, nagyon szomorú képet festenek a bolygóról: jól látszik rajtuk az esőerdők kitermelése, a Holt-tenger visszaszorulása, sőt, az is, ahogy Dubajban beépítik a tengerpartokat, és mesterséges szigeteket hoznak létre a szállodáknak. Bár ezekről nagyon sokat hallani a médiában, amíg az ember nem látja teljesen a saját szemével, nehezen hiszi el – ezek a videók pedig pontosan megmutatják, mekkora a baj, és miért kellene tenni az ellen, hogy végképp a saját kényünk és kedvünk szerint formáljuk az egész bolygót.

  Stuth-Nagy Niki
Címkék
#google   #klímaváltozás  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.