Mobilitás   rovat támogatója az Audi

Volvo: útban a tőzsdére?

Benedek Attila | 2021.05.04. 10:38

A svéd márka eladásai az utóbbi években szárnyalnak, rég volt ilyen jó formában a Volvo. Nemsokára tőzsdére viszik a céget?

A svéd márka indulása 1911-re vezethető vissza, a start a világ legnagyobb golyóscsapágy birodalmának, az SKF-nek köszönhető. Ekkor jegyezték be a Volvo nevet, amit anno egy amerikai piacra készülő csapágynak adtak. A latin eredetű elnevezést nem használták a csapágyaknál, viszont az első svéd autónál igen. A legelső Volvo, 1927-ben gördült ki a gyár kapuján.

Sokan nincsenek képben azzal, hogy a svéd cég a haszonjármű, építőgép, hajó és ipari motorok terén is nagyon erős. A Daimler, azaz a Mercedes mögött, a Volvo a világ második legnagyobb a haszonjárműves vállalata.

A személyautós vonal, a régóta fennálló általános jó híre ellenére, gazdaságilag nem mindig volt annyira top formában, mint mostanság. A vállalatcsoporton belül jó ideje külön kezelték a személygépkocsikat, ez a részleg ezért ért is fut Volvo Cars néven.

1999-ben született meg a döntés, hogy a személyautós vonalat eladják a Fordnak. A kék ovál, a saját padlólemezeit és motorjait használta a Volvók gyártásánál. A tulajdonában lévő jobb nevű márkákat, a Premium Automotive Group elnevezésű csoportba szervezte (PAG). Az elképzelés jó volt, de az ötlet megvalósításába több hiba is becsúszott.

2010-ben került a kínai Zhejiang Geely Holding Group (ZGH) tulajdonába a személyautós üzletág. Ekkor sokan temették a márkát, de a kínaiak okosak voltak: rengeteg pénzt adtak a Volvónak és nem szóltak bele az autóipari szakemberek munkájába.

A fentieknek az lett az eredménye, hogy 2015-ben színre lépett a régóta várt új XC90, majd követte a többi szabadidő-autó és hagyományos modell. A pénzköltés nem állt meg, teljesen új motor palettát terveztek, a három és négyhengeres turbó motorokkal, lefedték az egész teljesítmény kínálatot. A hibrid, a tölthető-hibrid és az elektromos technikát sem hanyagolták el.

A tőzsdére készülődést, több dolog is előjelzi, így a 2018-as sikertelen kísérlet után, másodjára már sikerülhet a művelet. Az egyik jelzés, hogy 2019-ben, elkezdték külön cégbe szervezni a motor részleget. Így más gyártókat és a Geely védőszárnya alá tartozó márkákat is el tudják látni a hagyományos motorokkal és hibrid hajtás-láncokkal. A másik, hogy a svéd cég nem egyesült a Geely-vel, hanem önálló maradt.

Közben a márka értékei, a feltűnés mentes, esztétikus formájú prémium autók és a magas biztonsági szint megmaradt, sőt tovább erősödött. A Daimlerben 9,69 százaléknyi részvényt birtokló Geely csoport stratégiájának a gyümölcse mostanság ért be. A Volvo kínálata a saját padlólemezre épülő, saját fejlesztésű motorokkal hajtott, teljesen új modellekből áll. Egész jól alakul az elektromos kínálat is. Lásd például a csak villanyautókat kínáló Polestar almárkát.

A Volvóba fektetett iszonyú mennyiségű pénz már kezd megtérülni, mert korábban félmilliós éves eladás az utóbbi években folyamatosan növekszik. 2019-ben lépték túl először a 700 ezret (705 452). Tavaly a járvány ellenére alig esett vissza a kereslet (661 ezer db).

Ez az a pont, amikor ideális a márka tőzsdére vitele, mert most, egy jól működő vállalatban lehet részesedést szerezni. És a kínai anyacég sok milliárd dolláros bevételhez jut, amivel bőven visszajön az 1,8 milliárd dolláros vásárlása és a később történt befektetései.

fotó: volvo

  Benedek Attila
Címkék
#haszonjármű   #személyautó   #tőzsde   #Volvo   #xc90  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.