Mobilitás

130 millió dollárt fektet a jövő akkumulátorába a BMW és a Ford

NRGreport | 2021.05.05. 06:00

A három társaság összesen 130 millió dollárt invesztált a Solid Power vállalatba a gyártási kapacitás kiépítésének finanszírozására. A Solid Power nem hozta nyilvánosságra a cégnek a befektetési összeggel elért piaci tőkeértékét. Doug Campbell, a cég alapító-vezérigazgatója hangsúlyozta:

a BMW és a Ford a befektetéssel vezető pozícióra tett szert az elektromos mobilitási piacon folyó versenyben".

A jövő akkumulátora

Jelenleg a szilárdtest-akkumulátorokat tekinti a járműipar jövő letéteményesének az elektromos mobilitásban: az ilyen akkumulátorok semmilyen folyadékot nem tartalmaznak, ellentétben a manapság az elektromos járművek hajtására elterjedt lítium-ion akkumulátorokkal, hanem szilárdtest elektródákkal rendelkeznek. A 2021-es alapítású Solid Power, mely 2016 óta működik együtt a BMW-vel, úgy véli,  hogy a szilárdtest akkumulátorok a hagyományos akkumulátorok energiatárolási kapacitásának a másfélszeresével rendelkeznek. A nagyobb energiatárolási kapacitás mellett az alacsonyabb gyúlékonyság is a technológia előnyei közé tartozik. A technológia azonban egyelőre túl drága a kereskedelmi alkalmazáshoz és még viszonylag kevés tapasztalat ismert.

A BMW az év végéig ötre tervezi emelni elektromos autó modelljeinek a számát, és a cégcsoport holisztikus megközelítés szerint gondolkodik az elektromos mobilitás fenntarthatóságának módszeres továbbfejlesztéséről, mindvégig szem előtt tartva a teljes értékláncot és az összetett termelési körforgást – a nyersanyagok beszerzésétől kezdve, a modellek legyártásán és teljes életciklusán keresztül, egészen az újrahasznosításig.

A Ford továbbá nemrég bejelentette, hogy új globális akkumulátor-kiválósági központot hoz létre Ford Ion Park néven, mely az akkumulátor és akkumulátorcellák technológiájának kutatásának, fejlesztésének ad majd újabb löketet a tervek szerint, valamint az akkumulátorgyártás volumenének felpörgetésére is fókuszál.

 

Címlapkép forrása: media.ford.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.