Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

A magyar autósok is találkozhatnak a Shell kutakon a cég karbonsemlegesítési programjával

NRGreport | 2021.05.06. 12:00

Már a magyar autósok is semlegesíthetik a Shell töltőállomásokon vásárolt üzemanyag használatából származó szén-dioxid-kibocsátásukat, ha igénybe veszik a vállalat karbonsemlegesítési szolgáltatását – adta hírül az MTI.

A benzinkutakon a vásárlók mostantól választhatják azt a lehetőséget, hogy literenként 6 forintért, tehát 40 liter tankolásakor 240 forintért ellensúlyozzák az üzemanyag felhasználása során keletkező szén-dioxidot.

A befolyó összeget pedig olyan programokba fekteti a Shell, amelyek célja, hogy a keletkező üvegházhatású gázok elnyelésében szerepet játszó ökoszisztémák védelmét, helyreállítását és létrehozását támogassák

– ismertette Bujdosó Andrea, a vállalat Magyarországért és Szlovéniáért felelős értékesítési menedzsere.

A Shell zöld stratégiája

Mint ahogy arról már korábban beszámoltunk, nem ez az első lépése a Shellnek a fenntarthatóbb jövő felé, ugyan tavaly még bíróság elé rángatták a környezetvédők Hágában, idén már az új stratégiája a karbonsemlegesség mellett az elektromobilitásra is fókuszál. A most bevezetett karbonsemlegesítési szolgáltatással a vásárlók közvetlenül támogathatnak olyan projekteket, amelyek biztosítják a biológiai sokféleséget, védik a veszélyeztetett fajokat, valamint munkahelyeket és szolgáltatásokat nyújtanak a helyi közösségeknek. A programba magyarországi projektek is bekerülhetnek, ha lesznek olyanok, amelyek megfelelnek az előírásoknak.

A Shell karbonsemlegesítési szolgáltatása 15 országban érhető el, többek között Németországban, Ausztriában, Kanadában, Dániában, és Magyarország után újabb országokban vezetik majd be – mondta Kapitány István, a Shell globális alelnöke. A program összesen 4 millió tonna szén-dioxidot váltott már ki, ami mintegy 8 millió fa szén-dioxid-megkötési képességével egyenértékű. A globális alelnök szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy a reakciók pozitívak, van olyan ország, ahol a vásárlók több mint 10 százaléka döntött úgy, hogy részt vesz a programban. Magyarországon is a kétszámjegyű részvételi arány elérése a cél.

 

Címlapkép forrása: Unsplash

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.