Fenntarthatóság

A klímaváltozás a Föld pólusait is megkavarta

Stuth-Nagy Niki | 2021.05.07. 07:30

Az emberi tevékenységből eredő klímaváltozás is az oka annak, hogy mozognak a Föld mágneses pólusai – derült ki egy friss tanulmányból.

A bolygónk mágneses pólusai időnként vándorolnak, ez egy természetes folyamat, nagy meglepetés nincs benne. Csakhogy, ahogy a klíma melegedése, úgy a vándorlás mértéke sem mindegy – ez az, amiben az emberi tevékenység megint csak szerepet játszik.

Kínai kutatók figyelték meg azt, hogy a klímaváltozás következtében olvadó gleccserek felgyorsítják a pólusmozgást. Szakértők egy ideje tudják, hogy a mágneses pólusok folyamatosan vándorolnak, a kutatók pedig azt feltételezik, hogy a jelenséget több tényező, köztük a mélyben lévő forró, olvadt vas változásai irányítják. Az 1990-es években megfigyelhető póluseltolódást azonban elsősorban a gleccserolvadás okozta és irányította.

A Kínai Földrajztudomány és Természeti Erőforrások Kutatóintézet munkatársai szerint a földi vízkészlet változása az elmúlt évtizedekben egybeesett a pólusmozgásokkal. Mivel a vízkészlet folyamatos változása befolyásolja, hogy a tömeg miként oszlik el a bolygónkon, közvetett módon a Föld mágneses pólusaira is hat.

A globális felmelegedés hatására az 1990-es évek óta egyre gyorsuló jégolvadás figyelhető meg, ez pedig egyértelműen beleszól a bolygó vízkészletének, így pedig a tömegének alakulásába is. Az elmúlt évtizedekben a pólusvándorlás folyamata felgyorsult, a kutatók pedig arra jutottak, hogy ennek hátterében az emberi tevékenység, egészen pontosan a földi vízkészlet közvetetten általunk okozott átalakulása állhat.

Mivel a bolygó mágneses pólusai folyamatosan vándorolnak, és a Föld tömegeloszlása beleszólhat abba, milyen irányba és milyen gyorsan változnak, a kutatóknak folyamatosan montiorozniuk kell az alakulásukat. A Földön nagyon sok mindenben szerepet játszanak a mágneses pólusok: ha gyorsan változnak, az beleszólhat a repülésirányításba, a navigációs rendszerekbe, így a GPS-be is, amely a mágneses mező szerint kalibrál.

Korábban tudósok megfigyelték, hogy a mágneses északi sark elkezdett Kanada felől Oroszország felé tolódni, ezt a Föld külső magjában található olvadt vas változásának tulajdonították.

A pólusok eltolódása a mindennapi életet nem befolyásolja. A szakértők ennek ellenére úgy vélik, új eredményeik ismét igazolják, hogy jelentős hatást gyakorlunk bolygónkra, olyan folyamatokon keresztül is, amelyekre nem gondolnánk elsőre. A szakértők a Geophysical Research Letters tudományos folyóiratban publikálták eredményeiket.

  Stuth-Nagy Niki
Címkék
#klímaváltozás  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.