Szabályozás

Mostantól az aggregátorokat is számba veszi a hivatal

NRGreport | 2021.05.07. 07:00

Új energiapiaci szereplőként nyilvántartásba vette az első két aggregátor szervezetet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal – olvasható az MEKH közleményében.

Mik is azok az aggregátorok?

A megújuló energiaforrások és az okos technológiák terjedésével a villamosenergia-piacon egyre több kisméretű szereplő jelenik meg. Ilyenek például a háztartások, a társasházak vagy a kisvállalat szektor, amelyek már nem csak fogyasztóként, hanem egyre gyakrabban termelőként is megjelennek a piacon. Most a hazai energiapiac fejlődésének egy újabb szakasza érkezett el: az aggregátorok segítségével a még csak végfelhasználóként definiált háztartási áramfogyasztók is aktív szereplőivé válhatnak a piacnak – nyilatkozta a döntéssel kapcsolatban Horváth Péter János a hivatal elnöke. Ezzel a lépéssel egy olyan rendszer felé haladunk, amely fogyasztó- és klímabarát, eleget tesz az ellátásbiztonság követelményeinek, és folyamatosan képes innovatív megoldások integrálására.

Horváth Péter János hozzátette, hogy

a kisméretű, önmagukban gyenge szereplők termelésének és fogyasztásának összefogása révén az aggregátor egy nagyobb portfóliót hozhat létre, melyen keresztül ezek a résztvevők is eljuthatnak a villamosenergia-tőzsdére, a rendszerszintű szolgáltatások vagy a villamosenergia-piac más részpiacaira, mint például a rugalmassági piac.

A „Tiszta energia minden európainak” uniós jogszabálycsomag átültetéseként 2021. január 1-jével hatályba lépett hazai törvénymódosítások új szereplők belépését tették lehetővé a villamosenergia-piacon. Ezek az energiaközösségek és az aggregátorok, melyek nyilvántartását és felügyeletét a MEKH végzi. A hivatal ezek közül elsőként két aggregátor szervezet nyilvántartásba vételét hagyta jóvá.

Aggregátori szoftvermegoldás

Mint ahogy arról már korábban beszámoltunk, a MET Csoport és a Dunamenti Erőmű, valamint a Navitasoft együttműködésében a felek közösen fejlesztenek ki egy aggregátori szoftvermegoldást, mely megoldást biztosít majd a különböző energetikai eszközökből álló termelési piac rugalmassá tételéhez. A projekt részeként telepítenek egy közel 4 MW-os, kétórás tároló kapacitású akkumulátor-telepet Százhalombattán, a Dunamenti Erőmű területén. A konzorciumi tagok szándéka, hogy a tároló berendezésen szerzett tapasztalataikkal az aggregátori platformot felkészítsék további, alternatív energiahordozókon alapuló villamosenergia-tároló berendezések hatékony befogadására is.

 

Címlapkép forrása: Unsplash

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.