Vállalatok

Kibertámadás miatt kellett lezárni az Egyesült Államok legnagyobb kőolajvezetékét

NRGreport | 2021.05.11. 06:00

Az olaj ára is megérezheti, amennyiben elhúzódik a lezárás, de a szakértők arra számítanak, pár napon belül helyreállhat a szállítás a teljes vezetékrendszeren.

Felbecsülhetetlen mértékű károkat okoztak

A Colonial Pipeline pénteken kapcsolta le hálózatát, miután tudomást szereztek az őket ért kibertámadásról. Emiatt a szállítás az egész hálózaton leállt, és a cég informatikai rendszerét is részben le kellett kapcsolni. A Colonial Pipeline csaknem 9 ezer kilométeres vezetékhálózaton szállít benzint, gázolajat, repülőgép-üzemanyagot és egyéb finomított kőolajszármazékokat, ez az üzemanyagvezeték köti össze a Mexikó-öböl partján fekvő finomítókat a déli és a keleti parti államokkal, a támadás felbecsülhetetlen károkat okozott.

Források szerint egyfajta ransomware támadás érte a vállalatot, melyet valószínűleg a DarkSide nevű kiberbűnözői csoport okozott: csaknem 100 gigabájtnyi adatot akartak ellopni, azzal fenyegetőzve, hogy kiszivárogtatják azokat, de az FBI és más kormányzati szervek magáncégekkel összedolgozva megakadályozták ezt. A felhőalapú rendszert, amelyet a hackerek az ellopott adatok összegyűjtésére használtak, offline állapotba tudták helyezni szombaton a hatóságok – jelentette be a Reuters.

Gyorsan reagáltak az ország vezetői

Vasárnap a Colonial Pipeline közölte, hogy bár négy fővezetéke még offline állapotban van, a terminálok és az átadási pontok közötti néhány kisebb útvonal már működőképes. A teljes rendszert csak akkor kapcsolják vissza, ha ezt biztonságosan megtehetik, betartva az összes szövetségi előírást.

Mindeközben az amerikai kormány enyhítette szabályozásait a közúton szállított üzemanyagokkal kapcsolatban. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy 18 állam sofőrje extra- vagy rugalmasabb órákban dolgozhat a finomított kőolajtermékek szállítása során. Az amerikai üzemanyagárak hétfőn nagyrészt nem változtak, de ha a leállást meg kell hosszabbítani, akkor félő, hogy ez hamar megváltozhat.

 

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.