Mobilitás

Roller, robogó, pedelec: autógyárak és lízingcégek is ráfordultak a mikromobilitás bizniszre

Benedek Attila | 2021.05.11. 17:34

Az egyre élhetetlenebbé váló városi közlekedésre nem késik az autógyárak és a lízing cégek válasza. Komoly fókusz került a mikromobilitásra.

Az utóbbi években az autóipar legnagyobb átalakulása zajlik. A nagy fokú villamosítás mellett egy peremterület is komoly fejlődésnek indult, amelyet mikromobilitásnak hívnak. A közlekedésnek erre a hamarosan igen naggyá váló szeletére komolyan ráfeküdtek cégek.

Érdekes vonzata a területnek, hogy a változás szele a lízing cégeket is megérintette. Ugyanis egyre gyakrabban előfordul, hogy a szolgáltatást megrendelőknél a fiatal dolgozónak nincs jogosítványa és nem is akarja megszerezni a vezetői engedélyt. Ha van, akkor pedig nem akar ücsörögni az autóban az állandósult csúcsforgalomban és parkolóhelyet vadászni. Viszont örömmel használna minőségi elektromos rollert, elektromos rásegítéssel rendelkező kerékpárt (pedelec), és az s-pedelec névre hallgató gyorsabb testvérét vagy elektromos robogót. A dolgozó ennek a juttatásnak jobban örül, mint az autónak.

A pedelec kerékpárok árai 300 ezer forintról indulnak, a rendszeres bejárásra használható jobb modellek, inkább az egy vagy a több milliós ársávban mozognak. A lízing cégek az utóbbi időben egyre jobban ráállnak ezekre a mikromobilitási eszközökre, mert a partnereiknél növekszik erre az igény.

A zsúfoltság miatt mára sikerült eljutni arra a szintre, hogy a nagy városokban ezek az eszközök – sok szituációban – jóval használhatóbbak a helyváltoztatásra, mint az autó.       

A témában az egyik legfrissebb a Seat kezdeményezése, az új üzletáguk elektromos robogót és elektromos rollert is kínál. Ezek jól kiegészítik vagy a belvárosban kiváltják a személyautókat.

A Seat, a spanyol Silence-el dolgozik együtt, ők gyártják a kihúzható akkumulátorral rendelkező villanyrobogójukat. Az 50 és 125 köbcentis hengerűrtartalmú kétkerekűnek megfelelő teljesítményű robogók mellett, elérhető náluk a villanyroller is.

A Ford egész nagyban gondolkodott, mert tulajdonosává vált a Spinnek. A San Franciscó-i startup azzal foglalkozik, hogy elektromos rollereket ad bérbe az Egyesült Államok és a Európa nagyobb városaiban. A kék ovál igyekezete nem véletlen: a döntés hozók valószínűleg olvasták a McKinsey & Company elemzését, amely a mikromobilitási üzletről szól. Az előrejelzés azt írja, hogy 2030-ra az Egyesült Államokban, Kínában és Európában ez az üzletág, 300-500 milliárd dolláros piaccá fog nőni.

fotó: Spin

A Spin elektromos rollerjei már sok helyen elérhetők és segítik a közlekedőket, hogy minél hamarabb célba érjenek. Az igazán XXI. századi megoldás tőlük látni, ugyanis megoldották a városban szanaszét hagyott rollerek problémáját. Egyelőre csak a három kerekű S-200-al működik a távirányítás. Ez úgy történik, hogy elől-hátul kamerákkal látták el a rollereket. Az operátor, a navigáció és a beépített akku segítségével, 3 km/órás sebességgel a gyűjtő területre vezeti a rollert. Innen a bérlők már könnyen használatba tudják venni.

Az egyik legszebb darabot, persze a Ducati dobta piacra. Az olasz prémium motorgyár az Italdesign formatervező iroda által megálmodott, már kész villanyrollert (MT-Distribution) vette a nevére.

fotó: Ducati

A Pro-II Evónál erős LED fény világítja meg az utat. A könnyen összecsukható modell 280 W teljesítményű akkumulátor hajtja, a motorja pedig 350 Wattott tud. 3,5 colos, LCD kijelző segíti a vezetőt. Elérhető még a kisebb teljesítményű Pro-I típus is.

fotó: Hyundai

A Hyundai látszik, hogy régen készülődik az elektromos jövőjére, mert a 2017-ben bemutatott összecsukható tanulmánya, 2019-ben vált megvásárolhatóvá. Az összecsukható masinájuknak 20 km a hatótávolsága, a végsebessége pedig 20 km/óra. A tömege 7,7 kiló.

 

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.