Fenntarthatóság

Nem találja ki, beltéren hol a legnagyobb a légszennyezettség

Stuth-Nagy Niki | 2021.05.12. 06:00

Rengeteg fals információ kering arról, hogy a beltéri légszennyezettség hol a legmagasabb – sokan valószínűleg a repülőgépekre tippelnének, de pont az ellenkezője a helyzet. Egy friss kutatás szerint a repülőn a legjobb, az éttermekben pedig a legrosszabb a levegő szennyezettségi szintje.

Amikor a koronavírus-járvány kitört, sokan aggódtak repülőre ülni, hiszen egy viszonylag kis, zárt helyen zsúfolódik össze benne nagyon sok ember, feltételezhető volt, hogy járványügyi katasztrófát jelent ilyenkor repülni. A Georgie Műszaki Intézet kutatása szerint azonban alaptalan az aggodalom: a folyamatos fertőtlenítés miatt a repülőgépek éppen a legbiztonságosabb zárt helynek számítanak még világjárvány idején is, míg az éttermek például fokozottan veszélyesek.

A szakértők a levegő tisztaságát mérték meg különböző beltéri helyszíneken: boltokban, éttermekben, irodákban, a tömegközlekedésen és a kereskedelmi repülőgépeken. Be akarták bizonyítani, hogy beltéren valójában az a fontos, hogy milyen a szellőztetés és a tiszta levegő visszaforgatása arra vonatkozóan, hogy milyen a levegő szennyezettségi szintje. A repülőkabinban volt a legkevesebb szennyezőrészecske minden vizsgált környezet közül.

Az éttermek azért kullognak a tisztalevegő-rangsor végén, mert beltéren zajlik a főzés és sütés, ami sok szennyezőrészecskét szabadít fel. Ez azt is jelenti, hogy járványhelyzetben a vírusrészecskéknek is több felületük van, amire tapadva „közlekedni” tudnak.

Az éttermeket a légszennyezettségi sorrendben az üzletek, az autók és a buszok, az otthonok, végül pedig az irodák követték.

Repülés közben a kabin levegőjét óránként 10-30 alkalommal forgatják és tisztítják meg, néhány légitársaság még a külső levegőből is forgat vissza, ami repülési magasságon szinte teljesen szennyezésmentes. Más járművek is HEPA szűrőn keresztül forgatják át a levegőt, ami a szennyeződések 99 százalékát kiszűri.

A kutatók nem tudták megállapítani, hogy pontosan milyen szennyeződésekről beszélünk a beltéri területeken, így az nem jelenthető ki pontosan, hogy a vírusfertőzés esélye is nagyobb egy étteremben, de kifejezetten valószínű, hogy így van. A légszennyezettségről már korábban kiderült, hogy összefüggésben áll a vírus terjedőképességével, és valószínűleg ez nemcsak a szabadban, hanem a zárt terekben is így van.

A szakértők szerint minden zárt térben nagyon fontos a megfelelő ventilláció, és az, hogy a levegőszűrők jól működjenek. A beltéri légszennyezést nagyon sokan nem gondolják komoly egészségügyi kockázatnak, de még a világjárványtól eltekintve is súlyos betegségeket okozhat, ha hosszú távon szennyezett levegőt szívunk zárt terekben is.

  Stuth-Nagy Niki
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.